Τρώνε την ύπαιθρο και καταστρέφουν το περιβάλλον και την άγρια ζωή τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε να δούμε πράσινα σημεία…
Με πέραν των 1617 αιτήσεων για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην φύση και με ήδη αρκετές χιλιάδες στρέμματα να έχουν ήδη καταστραφεί, τα φωτοβολταϊκά πάρκα απειλούν άμεσα την φύση, το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ίδια μας την υγεία. Έχουν είδη εγκριθεί 1134 άδειες ενώ από αυτές έχουν υλοποιηθεί 531.
Για ακόμη μια φορά ως λαός πρωτοπορούμε για το συμφέρον των λίγων εις βάρος των πολλών. Για ακόμη μια φορά οι έχοντες την εξουσία κανόνισαν να ανοίξουν τις πόρτες σε κάποιους για να κερδοσκοπούν και ταυτόχρονα να καταστρέφουν ότι έχει απομείνει σε ένα ταλαιπωρημένο και συρρικνωμένο περιβαλλοντολογικά νησί, ιδιαίτερα και μετά την Τούρκικη εισβολή.
Σε μία μοιρασμένη πατρίδα, όπου η ανεξέλεγκτη έξαρση της επενδυτικής οικοδομικής βιομηχανίας μολύνει κάθε κορυφογραμμή, κάποιοι με ελαφρά την καρδία αδειοοδοτούν στην ύπαιθρο φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, νέα λατομεία, εργοστάσια ασφαλτόστρωσης, γήπεδα γκολφ και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί το αχόρταγο επιχειρηματικό μυαλό κάποιον.
Σε όλες τις προηγμένες χώρες αν και έχουν απέραντες εκτάσεις από φυσικό περιβάλλον και γεωργική γη, εντούτοις τα φωτοβολταϊκά πάρκα δημιουργούνται σε κτήρια, σε χώρους στάθμευσης αλλά και σε υπεραστικούς δρόμους με σκοπό να μην καταστρέφουν ούτε μέτρο φυσικού περιβάλλοντος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία τοποθετούνται στην φύση, πέραν της καταστροφής και διατάραξης της πανίδας και χλωρίδας του χώρου αποτελούν και παγίδα σε κάποιες περιοχές για αρκετά πουλιά τα οποία τα βλέπουν ως λίμνες και σκοτώνονται στην προσπάθεια τους να τις προσεγγίσουν (lake effect).
Γιατί αυτή η έξαρση με την δημιουργία τους;
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είμαστε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος λαός και θέλουμε να μειώσουμε τους ρύπους στο περιβάλλον. Δυστυχώς αυτή είναι η δικαιολογία. Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό δεν θα καταστρέφαμε το ίδιο το περιβάλλον για να το κάνουμε. Πίσω από τα φωτοβολταϊκά πάρκα κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και εταιρίες επενδύσεων οι οποίες αγοράζουν φθηνή αγροτική γη ή ακόμη τουρκοκυπριακή γη για να στήνουν επιχειρήσεις σταθερής απόδοσης. Μάλιστα κάποιες επενδυτικές εταιρείες καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις γης για να ετοιμάσουν επενδυτικά πακέτα προς υποψήφιους επενδυτές.
Την στιγμή που η γεωργία μας όλο ένα και μειώνεται και είμαστε εξαρτημένοι από εισαγωγές ακόμη και από τα κατεχόμενα. Την στιγμή που το φυσικό περιβάλλον ολοένα και καταστρέφεται, την ίδια ώρα κάποιοι δίνουν άδειες σε μεγάλο – επιχειρηματίες για να κερδοσκοπούν εις βάρος του περιβάλλοντος.
Αστείες οι περιβαλλοντολογικές μελέτες
Στα περισσότερα έργα οι περιβαλλοντολογικές μελέτες είναι αστείες και με πολύ χαμηλές απαιτήσεις. Κανένας ουσιαστικός και σοβαρός έλεγχος ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έτοιμες μελέτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορα έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για δύο μεγάλα διαφορετικά έργα στην επαρχία Λεμεσού όπου και στις δύο περιπτώσεις αν και τα έργα απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, καταγράφηκαν τα ίδια δέντρα, τα ίδια πουλιά το ίδιο περιβάλλον. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις οι παρατηρητές είδαν Τρυγόνι σας παρακαλώ του είδους Streptopelia turtur ( το Ευρωπαϊκό Τρυγόνι) στις 5 Δεκεμβρίου. Ένα είδος άκρως μεταναστευτικό όπου μετά τα τέλη Οκτωβρίου αποτελεί σπάνιο μέχρι απίθανο φαινόμενο να δεις το συγκεκριμένο είδος στο νησί μας. Αυτοί που έκαναν τις μελέτες το είδαν και μάλιστα δύο φορές σε διαφορετικά σημεία.
Οι δε παρατηρήσεις και καταγραφές δεν γίνονται από Περιβαλλοντολόγους, Πτηνολόγους, Δασολόγους ή Ερπετολόγους αλλά από παρατηρητές ή μηχανικούς. Με ελαφράν την καρδία λοιπόν καταγράφουν ότι είδη δούνε κάποιοι ανειδίκευτοι και στηρίζουν τις μελέτες σε αυτές τις καταγραφές. Σε αρκετές περιπτώσεις ενώ οι περιβαλλοντολογικές μελέτες απορρίπτονται εξ αρχής στην συνέχεια με γελοία αντισταθμιστικά μέτρα και τις σχετικές πιέσεις οι αδειοδοτήσεις προχωρούν κανονικά.
Καμία Δημόσια Διαβούλευση, μπάζει από παντού νομοθεσία
Αν και από το 2018 έχει ψηφιστεί νόμος όπου δεν μπορεί να προχωρήσει κάποιο έργο το οποίο επηρεάζει μία κοινότητα εκτός και εάν προηγηθεί δημόσια διαβούλευση εντούτοις σπάνια μέχρι πολύ λίγο το βλέπουμε να εφαρμόζεται. Οι μελέτες δεν είναι απαραίτητο να παρουσιαστούν στους κατοίκους της κοινότητας. Ονομάζεται δημόσια παρουσίαση αλλά το Τμήμα Περιβάλλοντος δίνει την επιλογή να μη γίνετε κατά προσώπων παρουσίαση αλλά να αποστέλλουν τις μελέτες στις τοπικές αρχές να τις αναρτούν στην ιστοσελίδα τους ή να τους ενημερώνουν με διάφορα άλλα μέσα. Το ενδιαφερόμενο κοινό καλείται να διαβάσει τις μελέτες και να αποταθεί στις εταιρείες για σχόλια όσον αφορά περιβαλλοντικά θέματα ή ακόμα και για απορίες.
Σε μια περίπτωση όταν κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι καταστράφηκε ολάκερη περιοχή και δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, η απάντηση ήταν ότι είχε δημοσιευτεί η μελέτη στην ιστοσελίδα του Δήμου και είναι καλυμμένοι. Θα πρέπει ο Πολίτης να μυρίσει τα νύχια του ότι κάποιος θέλει να καταστρέψει φυσικό περιβάλλον και να έχει τον νού του εάν η κοινότητα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της μελέτη ή εάν ανακοινωθεί κάποια διαβούλευση σε κάποιο άσχετο χώρο σε μία ανυποψίαστη χρονική περίοδο.
Φυσικά σε αρκετές των περιπτώσεων κάποιοι βάζουν και τις υπογραφές τους εκ μέρους των κοινοτήτων χωρίς να ενημερώσουν τις κοινότητες. Όταν δε το έργο προχωρήσει και ολοκληρωθεί ακόμη και εάν διαμαρτύρεται ο κόσμος η απάντηση είναι από την στιγμή που αδειοδοτήθηκε τώρα τελείωσε. Ο Νόμος καλύπτει τους εργολάβους με μικρά παραθυράκια για να περνούν απαρατήρητες οι μελέτες και χωρίς να ενημερώνονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Τρέχουν να προλάβουν να βγάλουν άδειες πριν έρθουν οι εκλογές
Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις υποψήφιες προς έγκριση για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην ύπαιθρο. Αρκετοί βάζουν πιέσεις να εξασφαλίσουν τις άδειες προτού αλλάξει είτε η κυβέρνηση είτε κάποια νομοθεσία και χάσουν το ‘ παράθυρο ’. Τώρα λοιπόν που οι περισσότεροι έχουν δικούς τους ανθρώπους κάπου θέλουν να εξασφαλίσουν τις άδειες. Ένα έγκλημα κατά του περιβάλλοντος αλλά και στην πλάτη του Κυπριακού λαού. Για τα επόμενα 25 και τόσα χρόνια τα παιδιά μας πρέπει να υποστούν αυτήν την καταστροφή. Η πανίδα και η χλωρίδα της Κύπρου θα υποστεί τεράστια ζημιά.
Τι πρέπει να γίνει
Καταρχήν θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών όπως για παράδειγμα σε Κυβερνητικά ή νέα κτήρια, εμπορικά κέντρα και γήπεδα. Εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε περιβαλλοντολογικά ΄καταστραμμένες περιοχές’ όπως πρώην λατομεία, πρώην σκουπιδότοπους ή άγονες περιοχές.
Και σε αυτή όμως την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει συγκεκριμενοποίηση των απαιτήσεων σε ότι αναφορά την ικανοποιητική αποτύπωση του βιολογικού περιβάλλοντος που αφορά την πτηνοπανίδα σε τέτοιες μελέτες.
Παράλληλα οι μελέτες θα πρέπει να γίνονται από προσοντούχα άτομα, για σωστή αποτύπωση και για να μην υπάρχει απουσία βασικών και αναγκαίων στοιχείων. Παράλληλα και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα πρέπει να εγκρίνεται από προσοντούχα αλλά και καταρτισμένα άτομα και με την εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών (Τμήμα Δασών, Υπηρεσία Θήρας)
Πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο άμεσα, ένα φρένο πριν να είναι αργά. Όποιος είναι πραγματικός φυσιολάτρης, ΄όποιος θέλει να ζει σε μία πατρίδα με πράσινο και όχι με γυαλί στην ύπαιθρο οφείλει να αντιδράσει.
Του Άριστου Αριστείδου,
Αντι-Πρόεδρος Κ.Ε.Κ.Κ