Τα ταξίδια ενός νεαρού Σπιζαετού

Aπό την Πελοπόννησο στην Κροατία και πάλι πίσω
Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli east Med για την προστασία του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα δορυφορικοί πομποί παρακολούθησης σε 25 νεοσσούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, με στόχο να μελετηθούν για πρώτη φορά οι κινήσεις των ανήλικων Σπιζαετών, ώστε να εντοπιστούν σημαντικές περιοχές για το είδος αλλά και οι κίνδυνοι στους οποίους τα πουλιά εκτίθενται όταν βρίσκονται σε αυτές.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της παρακολούθησης του Προγράμματος, η μεγαλύτερη απόσταση που καλύφθηκε προς αναζήτηση κατάλληλης περιοχής, έγινε από έναν Σπιζαετό από την Ανατολική Πελοπόννησο, στον οποίον τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία τον Μάιο της περσινής χρονιάς. Ο νεαρός Σπιζαετός πέρασε τον χειμώνα στην Κροατία, κυρίως στην περιοχή γύρω από την πόλη Ζαντάρ, που βρίσκεται στο μέσο περίπου της χώρας.
Το μεγάλο ταξίδι των 1.000 και πλέον χιλιομέτρων ξεκίνησε πριν ακόμη τελειώσει το καλοκαίρι. Μετά από μια ολιγοήμερη στάση στην Αλβανία, ο μικρός Σπιζαετός βρήκε το μέρος της αρεσκείας του στην Κροατία, ολοκληρώνοντας έτσι μια περιπλάνηση στις ακτές της Αδριατικής η οποία κράτησε περίπου 15 μέρες. Εκεί έμεινε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ φάνηκε να προτιμά ως ενδιαιτήματα κυρίως αγροτικές εκτάσεις στην περιφέρεια μεγάλων υγροτόπων αλλά και ανοιχτές, χορτολιβαδικές εκτάσεις σε ημιορεινές περιοχές. Ο ερχομός της άνοιξης σήμανε και την ώρα της αναχώρησης: ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία επέστρεψε στα μέρη που γεννήθηκε και πλέον έχουμε τη χαρά να τον παρακολουθούμε να μεγαλώνει και να συνεχίζει τις εξερευνήσεις του επί ελληνικού εδάφους.
Οι συνεχείς προσπάθειες για τη μελέτη και προστασία του είδους μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών του Σπιζαετού στην ανατολική Μεσόγειο. Καθώς όμως γίνεται προφανές από τις ερευνητικές δράσεις του Προγράμματος LIFE Bonelli east Med πως οι χώρες γύρω από αυτήν αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» για τους κατά τόπους πληθυσμούς Σπιζαετών, είναι απαραίτητη η εργασία σε μια ευρεία ακτίνα, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα, συνεπώς το ίδιο πρέπει να ισχύει για τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία τους. Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli east Med προχωρά στη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου εργασίας για το είδος στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους ενδιαφερόμενων μερών προερχόμενων από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την κατάσταση διατήρησης του Σπιζαετού στην περιοχή, όπως δασικές υπηρεσίες, κυβερνητικοί φορείς, εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύλλογοι, αναρριχητικοί σύλλογοι κ.ά.