Προσέχουμε για να έχουμε!

Συνάδελφοι Κυνηγοί,
Σας εύχομαι ότι καλύτερο για την νέα κυνηγετική περίοδο που ξεκινά την 20η Αυγούστου. Πολλοί συνάδελφοί μας, τις πρώτες ημέρες του κυνηγιού και ειδικότερα από 20/8 έως 14/9 αγνοούν ορισμένες λεπτομέρειες όσον αφορά τις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι, τα μέσα που χρησιμοποιούμε αλλά και τα είδη που έχομε δικαίωμα να κυνηγήσουμε.
Θέλω να σας θυμίσω τι πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας κατα τις κυνηγετικές εξόδους σας αυτές τις ημέρες και επίσης ποια ενημέρωση πρέπει να έχετε όταν πρόκειται να κυνηγήσετε σε περιοχές άγνωστες σ’ εσάς και κυρίως εκτός της περιοχής του τόπου κατοικίας σας. Όπως γνωρίζετε και αμέσως ανωτέρω εκθέτω η κυνηγετική περίοδος αρχίζει την 20ή Αυγούστου και λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου.
Από 20/8 έως 14/9 επιτρέπεται το κυνήγι (σύμφωνα με την ρυθμιστική απόφαση του υπουργού για την κυνηγετική περίοδο 2012-2013) μόνο στις ζώνες διάβασης, δηλαδή όπου υπάρχουν περάσματα, όπως αυτές έχουν καθορισθεί με τις παλαιές αποφάσεις του ίδιου υπουργού. Συγκεκριμένα στις ζώνες αυτές και μόνο επιτρέπεται μέχρι την 14/9 το κυνήγι δενδροβίων, εδαφοβίων και συγκεκριμένα Σιταρήθρας, Φάσας, Αγριοπερίστερου, Ορτυκίου, Τρυγονίου, Τσίχλας, Δενδρότσιχλας, Κοκκινότσιχλας, Γερακότσιχλας, Κότσυφα, Καρακάξας, Κάργιας, Κουρούνας και Ψαρονίου μετά σκύλου (πουλόσκυλου) και όσων άλλων πτερωτών θα χαρακτηριστούν από την άνω ρυθμιστική απόφαση ως επιβλαβή.
Επειδή πολλοί συνάδελφοί μας δεν γνωρίζουν που υπάρχουν ζώνες διάβασης, καλό είναι πριν ξεκινήσουμε για κυνήγι να έχουμε ζητήσει σχετικές πληροφορίες από το κατά τόπο Δασαρχείο ή από τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο. Το κυνήγι εκτός των εν λόγω ζωνών διάβασης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, ταυτόχρονα δε επιβάλλονται και οι παρεπόμενες ποινές όπως κατάσχεση του όπλου, άδειας κυνηγιού κ.λπ.
Από την 15η Σεπτεμβρίου μέχρι την 28η και 29η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, επιτρέπεται το κυνήγι σε όλη την επικράτεια, υπό τους περιορισμούς που θέτει η εκάστοτε ρυθμιστική απόφαση του Υπουργού και των κείμενων διατάξεων του ΝΔ 86/1969. Έτσι το κυνήγι:
α) του λαγού επιτρέπεται από την 15/9 έως την 10/1 του επόμενου έτους.
β) το κυνήγι του αγριοχοίρου επιτρέπεται από 15/9 μέχρι την 20η Ιανουαρίου. Των εν λόγω θηραμάτων το κυνήγι επιτρέπεται μεν κατα τις ανωτέρω περιόδους αλλά μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Στην μεν πρώτη περίπτωση (κυνήγι λαγού) επιτρέπεται να θηρευτεί, κατ’ άτομο, ένας λαγός σε κάθε έξοδο, στη δε δεύτερη περίπτωση (κυνήγι αγριοχοίρου) επιτρέπεται να θηρευτούν 10 αγριόχοιροι κατα ομάδα.
γ) το κυνήγι αλεπούς, πετροκούναβου, σιταρήθρας, φάσας, αγριοπερίστερου, ορτυκίου, τριγονιού, τσίχλας, δενδρότσιχλας, κοκκινότσιχλας, γερακότσιχλας, κότσιφα, καρακάξας, κάριας, κουρούνας, ψαρονιού επιτρέπεται από 20/8 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους καθημερινά χωρίς περιορισμό, πλην της σιταρίθρας (επιτρέπεται να θηρευτούν, 10 κατα έξοδο), του τρυγονιού και του ορτυκίου (επιτρέπεται να θηρευτούν, 12 κατα έξοδο) των τσιχλών όλων των ειδών (επιτρέπεται να θερευτούν, 25 κατα έξοδο) της μπεκάτσας (10 για κάθε έξοδο), της πετροπέρδικας (μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, 2 για κάθε έξοδο), της νησιώτικης πέρδικας (μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, 4 για κάθε έξοδο) και του Φασιανού (μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, ένα για κάθε έξοδο).
Το κυνήγι της πετροπέρδικας και της νησιώτικης πέρδικας, επιτρέπεται από 1/10 μέχρι 15/12 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για τις νήσους Λέσβο, Σάμο και Χίο. Τέλος το κυνήγι του φασιανού επιτρέπεται από 15/9 μέχρι 31/12.
Αυτά προέβλεπε η ρυθμιστική της κυνηγετικής περιόδου 2013-2014.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατα τις κυνηγετικές μας εξόδους.
Να μην κυνηγάμε σε περιοχές που από το νόμο απαγορεύεται το κυνήγι. Για το χρονικό διάστημα από 20/8 έως 14/9 το κυνήγι επιτρέπεται μόνο στις ζώνες διάβασης όπως ανωτέρω εκθέτω. Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από 15/9 έως το τέλος της κυνηγετικής περιόδου το κυνήγι απαγο- ρεύεται στους πυρήνες των εθνικών δρυμών, στα μόνιμα καταφύγια θηραμάτων, στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, στα κυνηγετικά πάρκα, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου (για τις τελευταίες μας είναι χρήσιμο να ζητάμε πληροφορίες από τα τοπικά Δασαρχεία ή τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους). Στις πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά ή οικισμούς και σε ακτίνα 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία του οικισμού και σε ακτίνα 150 μέτρων από μεμονωμένη κατοικία. Επίσης, χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, απαγορεύεται το κυνήγι στους αμπελώνες μέχρι την λήξη του τρυγητού στους αθέριστους λειμώνες (σιτάρια, καλαμπόκια κ.λπ.) στις καλλιεργημένες εκτάσεις και στους οπωρώνες και σε περιφραγμένες εκτάσεις. Τέλος απαγορεύεται το κυνήγι σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη 300 μέτρων από τις ακτές και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι δια σκοπεύσεως πτηνών πάνω σε τηλεγραφικά καλώδια και στύλους.
Το κυνήγι γενικά επιτρέπεται μόνο την ημέρα και συγκεκριμένα μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου και μέχρι μισή ώρα μετά τη δύση του.
Τι πρέπει να έχουμε όταν πηγαίνουμε να κυνηγήσουμε.
– Την άδεια θήρας (κυνηγιού) θεωρημένη για τη συγκεκριμένη κυνηγετική περίοδο από την αρμόδια Δασική αρχή.
– Το κυνηγετικό μας όπλο, που πρέπει να είναι με λεία κάνη, δίκανο, μονόκαννο ή επαναληπτική καραμπίνα, η οποία να δύναται να φέρει μόνο μέχρι τρία φυσίγγια.
– Το δελτίο κατοχής του συγκεκριμένου κυνηγετικού μας όπλου, που πρέπει να είναι σε ισχύ.
– Για το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου και μόνον κατά τις ημέρες που επιτρέπεται αυτό μπορούμε να χρησιμοποιούμε σκύλους δίωξης. Τις υπόλοιπες ημέρες απαγορεύεται η απελευθέρωσή τους, επιτρεπομένης μόνο, χωρίς όπλο, στους χώρους εκγύμνασης. Η χρήση του πουλόσκυλου επιτρέπεται κάθε ημέρα για το κυνήγι των θηραμάτων που επιτρέπεται, από 20/8 μέχρι τέλος Φεβρου-αρίου του επόμενου χρόνου.
Σκύλοι δίωξης επιτρέπονται ως και ανωτέρω εκθέτω, από 15/9/2013 μέχρι και τις 20/1/2014 σε 3 ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή) δηλαδή μόνο τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού και του αγριοχοίρου. Απαγορεύεται το κυνήγι των νεαρών αγριόχοιρων, όσο αυτοί φέρουν στο σώμα τους τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις καθώς και των χοιρομητέρων.
Το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούνελου επιτρέπεται από 15/9 μέχρι 20/1 με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21/1/2014 μέχρι 28/2 χωρίς σκύλο δίωξης και μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
Το κυνήγι του λαγού, κατ’ εξαίρεση, απαγορεύεται, καθ’ όλην την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο.
Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην ρυθμιστική απόφαση για την νέα κυνηγετική περίοδο απαγορεύεται το κυνήγι των. Η ρυθμιστική αναφέρει και επιτρέπει το κυνήγι των εξής πτερωτών: Σιταρήθρα, Φάσα, Αγριοπερίστερο, Ορτύκι, Τρυγόνι, Τσίχλα, Δενδρότσιχλα, Κοκκινότσιχλα, Γερακότσιχλα, Κότσυφα, Καρακάξα, Κάργια, Κουρούνα, Ψαρόνι, Μπεκάτσα, Πετροπέρδικα, Νησιώτικη πέρδικα, Φασιανό, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Πρασινοκέφαλη, Σουβλοπάπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Φλυαρόπαπια, Ασπρομετωποχήνα, Νερόκοτα, Μπεκατσίνι και Καλυμάνα.
Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι η συμπεριφορά μας προς τους κατοίκους των περιοχών που κυνηγούμε πρέπει να είναι ευγενική, να προσέχουμε τις περιουσίες των, ιδίως τα χωράφια των που έχουν τυχόν καλλιέργειες (καλαμπόκια, κηπευτικά, αμπέλια, σταφίδες κλπ) στα οποία απαγορεύεται και το κυνήγι, επίσης όταν έχουμε μαζί μας τους σκύλους να προσέχουμε τα κοπάδια των (αιγοπροβάτων), να κυνηγάμε τουλάχιστον σε απόσταση 150 μέτρων από μεμονωμένη κατοικία και σε απόσταση 250 μέτρων τουλάχιστον από οικισμό, να μην προβαίνουμε σε άσκοπους πυροβολισμούς οι οποίοι είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβη είτε σε ανθρώπους είτε σε πράγματα, να μην πυροβολούμε πτηνά που ευρίσκονται σε καλώδια της Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε κ.λπ.
Η συμπεριφορά μας γενικά να είναι φιλική προς τους ανθρώπους που συναντάμε στο κυνήγι μας.
Αυτά φίλοι μου για σήμερα. Θα είμαι κοντά σας για ότι άλλο σας ενδιαφέρει που αφορά το κυνήγι.
Άρθρο του δικηγόρου Ηλία Μπεκιάρη από το περιοδικό Κυνηγός & Φύση