Οι λύκοι επέστρεψαν στην Ευρώπη

Οι λύκοι επέστρεψαν μετά από πολλές δεκαετίες στην βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς εντοπίστηκε ο πρώτος λύκος στο Βέλγιο μετά από έναν σχεδόν αιώνα και ο πρώτος στη Δανία έπειτα από 200 χρόνια!
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρούν την μεγάλη εξάπλωση του ευρωπαϊκού γκρίζου λύκου η οποία ξεκίνησε την δεκαετία του 1990. Πληθυσμοί λύκων πέρασαν τις ιταλικές Άλπεις και εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία, την Ελβετία, την Γαλλία, ενώ αρκετές αγέλες έφθασαν μέχρι την Γερμανία. Στα γερμανικά δάση ο πληθυσμός τους άρχισε να αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό και πλέον λύκοι έχουν εντοπιστεί στο Λουξεμβούργο και την Δανία, όπου το συγκεκριμένο ζώο είχε εκλείψει εδώ και 200 χρόνια.
Αυτόν τον χειμώνα εντοπίστηκε ο πρώτος λύκος στο Βέλγιο έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα. Η λύκαινα που βρέθηκε στο Βέλγιο, μέσω συσκευής GPS που της είχαν τοποθετήσει επιστήμονες στην Γερμανία διένυσε μια απίστευτη απόσταση μέσω Ολλανδίας για να φτάσει τελικά στην βορειοανατολική Φλαμανδία. Η λύκαινα «Naya», όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, διένυε ως και 70 χιλιόμετρα κάθε νύχτα αναζητώντας τροφή.
Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός γκρίζος λύκος προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο πολλές οργανώσεις κτηνοτρόφων στην Γαλλία και την Γερμανία έχουν ζητήσει την θανάτωση ζώων που απειλούσαν τα κοπάδια τους – και κάποιες φορές το πέτυχαν. Στη Γερμανία υπάρχει ειδικό σώμα υπαλλήλων που προστατεύουν τον πληθυσμό των λύκων, ενώ προσφέρουν ταυτόχρονα και βοήθεια σε κτηνοτρόφους και αγρότες, όπως ειδικούς ηλεκτροφόρους φράχτες και σκυλιά φύλαξης. Παράλληλα προσφέρουν και αποζημίωση για κάθε νεκρό οικόσιτο ζώο.
Στην Φινλανδία και την Νορβηγία, οι αρχές προσχώρησαν στην θανάτωση πολλών λύκων, κάτι που προκάλεσε οργή σε περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι οι λύκοι θανατώθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους σε αγροτικές και γεωργικές περιοχές. Στην Σαξωνία οι αρχές προσπαθούν να τοποθετήσουν συσκευές GPS στους περισσότερους λύκους και εφοδιάζουν κτηνοτρόφους με σφαίρες από καουτσούκ. Η θανάτωση ενός ζώου στην Γερμανία αποτελεί ακραία περίπτωση και εφαρμόζεται μόνο αν υπάρξει πραγματική απειλή.