Ο ρόλος του κυνηγίου στην βιοποικιλότητα της Ευρώπης

Στις 20 Μαϊου 2020, δημοσιεύθηκε η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030, στην οποία σκιαγραφούνται σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης της βιοποικιλότητας κατά την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη και θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των παγκόσμιων δεσμεύσεων βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Το πρώτο στοιχείο της στρατηγικής είναι η αύξηση της έκτασης της προστατευόμενης γης στην ΕΕ σε 30% (από 26% επί του παρόντος), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αυστηρά προστατευόμενης γης σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι τώρα, το δίκτυο Natura 2000 της ΕΕ έχει αγωνιστεί να προσφέρει αποτελέσματα και χρειάζεται καλύτερη εφαρμογή και υποστήριξη από τις τοπικές κοινότητες. Θα χρειαστεί προσοχή έτσι ώστε να αποφευχθεί η απώλεια βιοποικιλότητας. Για το λόγο αυτό, η FACE καλωσορίζει πιο καινοτόμες δράσεις για τη διατήρηση της φύσης στο ευρύτερο τοπίο, όπως λύσεις που βασίζονται στη φύση και άλλα αποτελεσματικά μέτρα διατήρησης βάσει περιοχής. Τέτοια μέτρα θα βελτιώσουν την οικολογική συνδεσιμότητα μεταξύ τοποθεσιών με το πλεονέκτημα της συνεργασίας με ένα ευρύτερο φάσμα τομέων και ενδιαφερομένων.
Η FACE με ικανοποίηση βλέπει σαφείς δράσεις για τη βιοποικιλότητα των γεωργικών εκτάσεων με συνδέσμους προς την αναθεωρημένη Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) που θα ωφελήσει μικρούς πληθυσμούς όπως της Πέρδικας και του Λαγού, οι οποίοι μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ των κρατών μελών θα καθορίσουν ρητές εθνικές αξίες για σχετικούς στόχους της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και τη γεωργική εκμετάλλευση, υποστηριζόμενες, μεταξύ άλλων, από μέσα της ΚΓΠ και την εφαρμογή της οδηγίας για τους οικοτόπους. Όπως πάντα, οι κυνηγοί θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βιοποικιλότητα και η FACE θα αναθεωρήσει το δικό της Μανιφέστο για τη βιοποικιλότητα υπό το φως της νέας στρατηγικής.