Nέος κανονισμός για την απαγόρευση των μολύβδου σε υγροτόπους για τους κυνηγούς της Ευρώπης

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, μεγάλες καθυστερήσεις και εκτεταμένη κριτική από διάφορους ενδιαφερόμενους, ο νέος κανονισμός που απαγορεύει τη λήψη μολύβδου σε υγρότοπους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά σε όλες τις χώρες του ΕΟΧ.
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη θεσπίσει εθνική νομοθεσία εκτός από την Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κυνήγι υδρόβιων πτηνών δεν είναι δημοφιλής δραστηριότητα στη Σλοβενία και η Μάλτα έχει πολύ λίγους υγρότοπους.
Σε τι διαφέρει αυτός ο κανονισμός;
• Ο ορισμός των «υγροτόπων» είναι πολύ ευρύτερος από τους ισχύοντες εθνικούς νόμους. Για παράδειγμα, περιλαμβάνει τυρφώνες με και χωρίς ορατό νερό, και ενδεχομένως καλύπτει οποιοδήποτε έδαφος μετά από δυνατή βροχή.
• Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι όλοι οι υγρότοποι έχουν μια σταθερή προστατευτική ζώνη 100 μέτρων γύρω τους. Απαγορεύεται η χρήση φυσιγγίων μολύβδου εντός ή εντός 100 μέτρων υγροτόπων ανεξάρτητα από το είδος που κυνηγιέται.
• Όποιος φέρει φυσίγγια μολύβδου σε απόσταση 100 μέτρων από τους «υγροτόπους» θα θεωρηθεί ένοχος για πυροβολισμό εντός υγρoτόπου, εκτός εάν το άτομο αυτό μπορεί να αποδείξει ότι προορίζεται για χρήση σε άλλη περιοχή.
Ο ορισμός των «υγροτόπων»
Οι κυνηγοί και οι θηροφύλακες θα χρειαστούν σαφή καθοδήγηση για να κατανοήσουν, για παράδειγμα, πώς να αντιμετωπίσουν μικρές περιοχές προσωρινών υδάτων και τι συνιστά τύρφη (συμπεριλαμβανομένων των δασωμένων βάλτων) για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού. Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον, διότι υπάρχει γενική έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον ορισμό των τυρφώνων (βάλτων e-a).
Μετά από εκτεταμένη κριτική της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το Κυνήγι και τη Διατήρηση (FACE), τα μέλη και τους εταίρους της σχετικά με το πώς ο ορισμός Ramsar στερείται ασφάλειας δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) δήλωσε πρόσφατα ότι ο ορισμός των υγροτόπων πρέπει να ερμηνεύεται «αναλογικά» και ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης οδηγιών. Η FACE πιστεύει ότι αυτό είναι απαραίτητο για αποτελεσματική εφαρμογή. Η ΕΚ δήλωσε επίσης ότι οι εθνικές αρχές είναι στην καλύτερη θέση για να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων εδαφών και να εκδώσουν καθοδήγηση στις αρχές επιβολής τους ή στα ενδιαφερόμενα μέρη, σχετικά με τον τρόπο σωστής ερμηνείας του ορισμού των υγροτόπων, σύμφωνα με τον στόχο (προστασία πτηνά) και την αναλογικότητα.
Η καθυστερημένη παρέμβαση της ΕΚ που υποδηλώνει την ανάγκη καθοδήγησης αναγνωρίζει ότι ο ορισμός των υγροτόπων που χρησιμοποιείται στον παρόντα κανονισμό είναι πολύ περίπλοκος χωρίς καθοδήγηση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ή άλλες εθνικές συμβουλές σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού είναι συμβατές με τις γενικές αρχές του δικαίου της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κανονισμοί της ΕΕ εφαρμόζονται κατ ‘αρχήν (σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ e-a) και δεν πρέπει να απαιτούν καθοδήγηση για την εφαρμογή τους.
Απαγόρευση της «μεταφοράς» φυσιγγίων μολύβδου
Εάν ένας κυνηγός, μεταφέρει φυσίγγια μολύβδου σε απόσταση 100 μέτρων από έναν υγρότοπο, αλλά δεν κυνηγά υδρόβια, πρέπει να το αποδείξει με οποιοδήποτε τρόπο αποδεκτό από τις αρχές ελέγχου. Ο κυνηγός θα μπορούσε να το δικαιολογηθεί λέγοντας ότι περνούσε απλώς από τον υγρότοπο για να κυνηγήσει κάπου αλλού. Φυσικά θα είναι δύσκολο για έναν κυνηγό να έχει πάνω του φυσίγγια μολύβδου και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται να πυροβολήσει σε υγρότοπο, επειδή ένα κυνήγι μιας τυπικής ημέρας θα μπορούσε να περιλαμβάνει και σημεία σε υγρό έδαφος.
Οι αρχές επιβολής πρέπει να γνωρίζουν καλά τους διάφορους νόμους που προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Αυτή η πτυχή του κανονισμού πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά όσον αφορά την επιβολή σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι σημαντικό για τις εθνικές κυνηγετικές ενώσεις να απαιτήσουν την αναγνώριση του τεκμηρίου αθωότητας και κατά πόσον το αντίστροφο βάρος απόδειξης είναι συμβατό με τα εθνικά συντάγματα, τις Συνθήκες της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μελλοντικές δράσεις – Τι πρέπει να συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια;
Η Ε.Κ. πρέπει να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για την κατάρτιση καθοδήγησης της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι αυτός ο κανονισμός είναι κατανοητός για τους κυνηγούς και τους αστυνομικού ή θηροφύλακες. Οι εθνικές κυνηγετικές ενώσεις πρέπει να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις τους για να δημιουργήσουν εθνικές οδηγίες που ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τυχόν δυσανάλογες συνέπειες που προκύπτουν από τον διφορούμενο ορισμό των υγροτόπων. Ταυτόχρονα, θα είναι σημαντικό να διερευνηθεί πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο η νέα διάταξη για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών, χωρίς να παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Οι εθνικές κυνηγετικές ενώσεις θα πρέπει να παραμείνουν ενεργές στην ευαισθητοποίηση για να διασφαλίσουν ότι οι κυνηγοί γνωρίζουν τι έρχεται σε δύο χρόνια. Οι εθνικές κυνηγετικές ενώσεις, ιδίως στην Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα, πρέπει να παραμείνουν πολύ δραστήριες στην ευαισθητοποίηση και στην παροχή συμβουλών σχετικά με το ποια όπλα είναι κατάλληλα για χρήση μη μολύβδινων σκαγιών. Η διοργάνωση εκδηλώσεων για τη δοκιμή φυσιγγίων χωρίς μόλυβδο αποδείχθηκε δημοφιλής σε πολλές χώρες και βοηθά τους κυνηγούς να προετοιμαστούν για τη μετάβαση.
Όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα, θα πρέπει να εξεταστεί πώς είναι καλύτερο να ελεγχθούν και να δοκιμαστούν τα κυνηγετικά όπλα και ποιες επιπτώσεις υπάρχουν στην ασφάλεια του κυνηγίου σε περίπτωση ατυχήματος με τη χρήση φυσιγγίων χωρίς μόλυβδο.
Ακολουθώντας τις συμβουλές των εθνικών κυνηγετικών ενώσεών τους, οι κυνηγοί θα πρέπει να ελέγξουν αν τα όπλα τους είναι κατάλληλα για χρήση νέων φυσιγγίων. Για τα κυνηγετικά όπλα, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ εκείνων που διατίθενται για ατσάλινα σκάγια και εκείνων των κυνηγετικών όπλων που τα διαμετρήματά τους δεν το επιτρέπουν (24/28 / .410 e-a).
Εκτός από τις πολυπλοκότητες διαμετρήματος, τα όπλα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
• Κατάλληλα: Κυνηγετικά όπλα ικανά να χρησιμοποιηθούν με πυροβολισμό χωρίς μόλυβδο χωρίς δοκιμή / τροποποίηση.
• Περιορισμένης καταλληλότητας: Κυνηγετικά όπλα ικανά να χρησιμοποιηθούν με περιορισμένο εύρος φυσιγγίων χωρίς μόλυβδο χωρίς δοκιμή / τροποποίηση (π.χ. τυπική πίεση, περιορισμένο εύρος μεγεθών φυσιγγίων).
• Ακατάλληλα: Κυνηγετικά όπλα που δεν είναι κατάλληλα για ατσάλινα σκάγια, τα οποία απαιτούν τροποποίηση ή αντικατάσταση ή / και δοκιμή για να διασφαλιστεί ότι υποστηρίζουν τις πιέσεις εναλλακτικών.
Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη προσέγγιση είναι να διευκολυνθούν και να ενθαρρυνθούν οι κυνηγοί να ελέγχουν εάν τα όπλα τους είναι κατάλληλα , Οι περισσότεροι κυνηγοί στην Ευρώπη χρησιμοποιούν ατσάλινα σκάγια προκειμένου να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες νόμους. Άλλες πιο ακριβές επιλογές είναι διαθέσιμες, όπως το βισμούθιο και το βολφράμιο.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι κυνηγοί πρέπει να απευθύνονται στην Κυνηγετικές Οργανώσεις τους.