Λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήσεις καίριων θεμάτων στην Κύπρο

Έγινε την Τρίτη 15/01/2019 η ώρα 11:00 το πρωί προκαθορισμένη επίσημη συνάντηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζώης Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ. και του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου στα γραφεία του Τμήματος Περιβάλλοντος στην Λευκωσία.
Εκ μέρους της Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ. παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Γιώργος Γιατρού, ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Λοϊζίδης, ο Αντιπρόεδρος της Επαρχιακής Λευκωσίας Άγγελος Πιτσιλλίδης και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Επαρχιακής Λεμεσού Κώστας Λάμπρου.
Εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου, η Ανώτερη Λειτουργός Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου και η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Ανδριάνα Χατζηκυριάκου, τους οποίους και ευχαριστούμε.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζώης Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ εξέφρασε την πάγια θέση και αντίθεση της με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκων Πάρκων στην φύση, την ολοκληρωτική καταστροφή των βιότοπων της ημικατεχόμενης μας πατρίδας και διαπίστωσε ταύτιση απόψεων τόσο στην κατασκευή φωτοβολταϊκων αλλά και Αιολικών Πάρκων μέσα στους βιότοπους και τις συνέπειες που έχουν στην χλωρίδα και πανίδα της χώρας μας.
Επανέλαβε και ζήτησε γραπτώς από το Τμήμα Περιβάλλοντος απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στην Επιστολή που εστάλη στις 06/12/2018, στην 2η επιστολή που εστάλη στις 17/12/2018, και στην 3η επιστολή που εστάλη προς τους 3 αρμόδιους Υπουργούς στις 20/12//2018 και προγραμματίζει συναντήσεις με τους τρεις αρμοδίους Υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Ενέργειας όπως επίσης και συναντήσεις με τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν τα πιο κάτω:
1. Πόσα έργα ΑΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα (σε μέγεθος ισχύς MW και αριθμός έργων) έχουν μέχρι σήμερα λάβει θετική περιβαλλοντική γνωμοδότηση παγκύπρια;
2. Πόσα έργα ΑΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα (σε μέγεθος ισχύς MW και αριθμός έργων) έχουν μέχρι σήμερα λάβει αρνητική περιβαλλοντική γνωμοδότηση παγκύπρια;
3. Πως προκύπτει η κατανομή των πιο πάνω έργων ανά Επαρχία?
4. Να αποσταλεί σχετικός χάρτης που να φαίνονται οι περιοχές που έχουν λάβει θετική περιβαλλοντική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκά πάρκα και αυτές που έχουν λάβει αρνητική γνωμοδότηση.
5. Πόσα έργα ΑΠΕ για αιολικά πάρκα (σε μέγεθος ισχύς MW και αριθμός έργων) έχουν μέχρι σήμερα λάβει θετική περιβαλλοντική γνωμοδότηση παγκύπρια;
6. Πόσα έργα ΑΠΕ για αιολικά πάρκα (σε μέγεθος ισχύς MW και αριθμός έργων) έχουν μέχρι σήμερα λάβει αρνητική περιβαλλοντική γνωμοδότηση παγκύπρια;
7. Πως προκύπτει η κατανομή των πιο πάνω έργων των αιολικών πάρκων ανά Επαρχία;
8. Να μας αποσταλεί σχετικός χάρτης που να φαίνονται οι περιοχές που έχουν λάβει θετική περιβαλλοντική γνωμοδότηση για αιολικά πάρκα και αυτές που έχουν λάβει αρνητική γνωμοδότηση.
9. Πως αξιολογούνται οι συσσωρευτικές επιπτώσεις των πιο πάνω έργων;
10. Πως λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση των πιο πάνω έργων οι περιοχές προστασίας που υπάρχουν στην Κύπρο αλλά και άλλου είδους περιοχές προστασίας όπως είναι οι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου;
Δόθηκαν οδηγίες από τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος να μας απαντηθούν όλα τα πιο πάνω ερωτήματα.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζώης Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ. εξέφρασε στην συνάντηση την ετοιμότητα της για ενέργειες μη αποκλειωμένων και των δυναμικών κινητοποιήσεων των 50,000 κυνηγών μελών σε περίπτωση τελικής έγκρισης των 12 φωτοβολταϊκων Πάρκων μεταξύ των κοινοτήτων Αβδελλερού, Τρούλλων και Κελλιών έκταση που αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό γεωργικής και καλλιεργήσιμης γης σε επιτρεπόμενη περιοχή για το κυνήγι και καταστρέφει ολοκληρωτικά την χλωρίδα και την πανίδα στις τρεις κοινότητες άλλα και για την αίτηση δημιουργίας φωτοβολταϊκου Πάρκου στον Υγροβιότοπο του Ακρωτηρίου στην Λεμεσό η οποία προστατεύεται από την ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ για σημαντικούς Υγροβιότοπους του πλανήτη και είναι απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου.
Έχουμε προτείνει όπως παραχωρούνται τα απαιτούμενα κίνητρα για κάλυψη των Στόχων ΑΠΕ που έχει η Δημοκρατία με την χωροθέτηση των Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε στέγες σπιτιών, κτηρίων, σχολειών, και σε βιομηχανικές ζώνες, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η γεωργική και η χαλίτικη γη και γενικότερα οι βιότοποι και η πανίδα της Κύπρου κάτι που βρήκε σύμφωνο με ταύτιση απόψεων με την Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ. και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιμένουμε να δούμε με απτά παραδείγματα ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα ενεργήσει προς την ορθή κατεύθυνση και θα πάρει ορθές αποφάσεις.
Έχει επίσης υποβληθεί από τον σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κυνηγίου και Άγριας Ζωής Αντώνη Κακουλλή για το συγκεκριμένο θέμα ολοκληρωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.
Έχουμε εκφράσει επίσης την αντίθεση μας για τον τρόπο που καλούνται στις συναντήσεις της σχετικής επιτροπής οι 2 Μ.Κ.Ο. (Μη κυβερνητικές οργανώσεις) αφήνοντας εκτός την μεγαλύτερη και πιο ενεργή Περιβαλλοντική Οργάνωση που είναι η Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ. και έχουμε πάρει σχετικές διαβεβαιώσεις για αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση.
Εκφράζουμε την μεγαλύτερη εν ενεργεία Περιβαλλοντική οργάνωση αυτού του τόπου, αφού η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής (Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ.) αριθμεί πέραν των 50.000 Κυνηγών.
Οι βιότοποι και το φυσικό περιβάλλον έχουν συρρικνωθεί και αλλοιωθεί επικίνδυνα. Να αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα όπως τα Διυλιστήρια, Αεροδρόμια, Φωτοβολταϊκά Πάρκα, Αιολικά πάρκα με δεκάδες Ανεμογεννήτριες, χιλιάδες μεμονωμένες κατοικίες που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις της ταλαιπωρημένης μας πατρίδας και θα πολεμήσουμε όπως πράξαμε και σε άλλες περιπτώσεις καταστροφικών έργων για την ματαίωση τέτοιων έργων στη φύση.
Μετά τιμής,
Γεώργιος Γιατρός – Αλέξανδρος Λοϊζίδης Πρόεδρος. – Γεν. Γραμματέας.