Κύπρος: Συνέντευξη του Γ. Γ. της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ.

(αναδημοσίευση από το Περιοδικό “Κυνήγι & Κυνολογία” της Κύπρου)
“Προτεραιότητα μας ο έλεγχος της αλεπούς. Ο έλεγχος του πληθυσμού της αλεπούς αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διαχείρισης Άγριας Ζωής”, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της, Αλέξανδρος Λοΐζίδης. Απαντά στις έντονες επικρίσεις που δέχεται η Ομοσπονδία και στην πρόθεση δημιουργίας κόμματος Κυνηγών. Τονίζει ότι αυτό που έχει σημασία για την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου είναι η συνεργασία των κυνηγών και η εθελοντική προσφορά τους κάτω από την ομπρέλα των οργανωμένων υπό την Ομοσπονδία κυνηγετικών συλλόγων.
Ο Αλέξανδρος Λοϊζίδης αναφέρεται ακόμα στο θέμα των απελευθερώσεων τρυγονιών Σενεγάλης και στις επικρίσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια, δίνοντας τη δική του εξήγηση. Απαντά επίσης στο αίτημα που έχει τεθεί για άδεια κυνηγίου τρυγονιού την περίοδο της άνοιξης. Σημειώνει ακόμα ότι για το θέμα των εκπαιδευτικών των σκύλων και του αριθμού των σκύλων, κατατέθηκαν δύο εισηγήσεις και οι αποφάσεις λήφθηκαν υπό συγκεκριμένα δεδομένα.
ΕΡ: Ποια είναι τα μηνύματα για τη νέα κυνηγετική χρονιά όσον αφορά το θήραμα;
– Το κυριότερο μήνυμα για τη νέα χρονιά είναι η οργάνωση και η ενότητα. Η οργάνωση των Κύπριων κυνηγών κάτω από την ομπρέλα των Κυνηγετικών Συλλόγων μελών της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Παίρνοντας για παράδειγμα την επαρχία από όπου προέρχομαι, δηλαδή αυτή της Λάρνακας, 50 οργανωμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι εργάζονται σε συνεργασία με την επαρχιακή επιτροπή και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με μοναδική αρμονία, ομαδικότητα και εθελοντισμό, έχοντας ως μοναδικό στόχο την αναβάθμιση των βιότοπων και την αύξηση του θηράματος. Τα αποτελέσματα στην επαρχία Λάρνακας, τουλάχιστον θηραματικά, είναι κάτι περισσότερο από ορατά φέτος.
ΕΡ: Ο κόσμος ανησυχεί και διαμαρτύρεται. Τι απαντάτε και σε ποιες ενέργειες προβαίνετε; Ποια η πολιτική σας για το συγκεκριμένο θέμα;
– Η πολιτική της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας είναι απλή και έχει στόχο τον εθελοντή κυνηγό. Μόνο όπου υπάρχει συνεργασία και εθελοντικό έργο Κυνηγετικών Συλλόγων, με ετήσιες σπορές, ποτίστρες για να βρίσκει νερό το θήραμα τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί η φύση να αποδώσει καρπούς. Η φύση είναι το μεγαλύτερο, ασφαλέστερο και καλύτερο εκτροφείο από όπου μπορούν σε κατάλληλες συνθήκες να αναπαραχθούν άγρια θηράματα και να προσφέρουν απίστευτες συγκινήσεις στους κυνηγούς μας. Με το σύνθημα ΦΑ’ι’ – ΝΕΡΟ –ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΗΣΥΧΙΑ θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια.
ΕΡ: Ποιος είναι ο προγραμματισμός της ΚΟΚ- ΔΑΖ για τη νέα χρονιά; Έχετε ορίσει κάποιες προτεραιότητες γενικότερα όσον αφορά τα κυνηγετικά δρώμενα;
– Προτεραιότητα μας είναι ο άμεσος έλεγχος των πληθυσμών της αλεπούς, με την οργάνωση εκπαιδευμένων ομάδων μελών τοπικών κυνηγετικών συλλόγων. Αυτές οι ομάδες θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος, με την συνοδεία θηροφύλακα, σε εκστρατείες σε επαρχιακό επίπεδο, όταν και όπου χρειαστεί, επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει και από τον υπερπληθυσμό της αλεπούς κινδυνεύει άμεσα το ενδημικό θήραμα. Μία άλλη προτεραιότητα αποτελεί η οργανωμένη και έγκαιρη καταπολέμηση κορακοειδών ετησίως, αμέσως μετά την 15η Μαΐου που προνοεί και η σχετική οδηγία, σχεδόν ενάμιση μήνα γρηγορότερα από άλλες χρόνιες μετά από γραπτό αίτημα της Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα της φετινής κατά παρέκκλιση άδειας καταπολέμησης κορακοειδών ήταν καταπληκτικά, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη και καλύτερη προστασία στους νεοσσούς της πέρδικας, της Φραγκολινας και όλων των άλλων πτηνών. Ακόμη, μέσα στους στόχους είναι και η οργανωμένη καταπολέμηση της ποντίκας, αφού φέτος εκπαιδεύτηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας δεκάδες κυνηγοί μέλη σε κάθε επαρχία για την σωστή τοποθέτηση των ποντικο-δολωμάτων, για μείωση της μάστιγας που καταστρέφει την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Θήρας και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει καταθέσει επίσης προτάσεις για τροποποίηση λαθών και παραλείψεων της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017. Μέσα στους στόχους μας είναι επίσης η καλύτερη οργάνωση όλων των κυνηγετικών συλλόγων και η δημιουργία κυνηγετικών συλλόγων σε κοινότητες που δεν διαθέτουν οργανωμένα κυνηγετικά σύνολα, η αύξηση των αδειοδοτημένων εκτροφείων λαγών και των αναθρεπτηρίων περδικιών πρώτης ημέρας από Κυνηγετικούς Συλλόγους.
ΕΡ: Σε ποια μέτρα προβαίνει η Ομοσπονδία σε σχέση με την αλεπού;
– Την διαχείριση των πληθυσμων της αλεπούς έχει σύμφωνα και με την νομοθεσία η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τα Επαρχιακά Γραφεία Θήρας προχωρεί σε έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς όπου παρουσιάζονται προβλήματα από τον υπερπληθυσμό, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες είτε με αδειοδοτημένες παγίδες είτε με ομάδες κυνηγών με την συνοδεία θηροφύλακα.
ΕΡ: Δέχεστε έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα κυνηγών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η δημιουργία του Κόμματος των Κυνηγών διότι κάποιοι πιστεύουν ότι δεν εκφράζετε τα συμφέροντα του κυνηγόκοσμου της Κύπρου. Τι απαντάτε;
– Η Κυνηγετική Ομοσπονδία έχει καταφέρει μέσα από τα χρόνια, βάση και του καταστατικού της, να διατηρήσει το κυνήγι ακομμάτιστο και αχρωμάτιστο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου αντιμετωπίζει την πιο πάνω πιθανή δημιουργία κόμματος με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα.
ΕΡ: Διαχωρίσατε και την θέση σας ως Ομοσπονδία σε σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν. Είστε σε αντιπαράθεση με αυτή την κίνηση κυνηγών; Γιατί δεν αναλαμβάνετε κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει συνένωση δυνάμεων;
– Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με κανένα. Είμαστε αντίθετοι με λανθασμένες ενέργειες, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κυνηγό και την κυνηγετική οικογένεια γενικότερα στην ευρύτερη κοινωνία και στις χιλιάδες πολίτες αυτού του τόπου. Είναι επίσης ευπρόσδεκτος ο οποιοσδήποτε κυνηγός να ενταχθεί στον δικό του τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο και από εκεί να εκλεγεί δημοκρατικά στα επαρχιακά ή και Παγκύπρια σώματα της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας και στηρίζοντας τις απόψεις της πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων και κατ’ επέκταση των κυνηγών γενικότερα και όχι τις δικές του μόνο ειδικότερα.Έχουμε δουλέψει σκληρά από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας το 2016 για την μεγαλύτερη προβολή του έργου των Κυνηγετικών Συλλόγων – μελών στους βιότοπους της χώρας και την αλλαγή της εικόνας του κυνηγού και του κυνηγίου μέσω των επίσημων σελίδων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής, των επίσημων σελίδων των επαρχιακών τμημάτων και των Κυνηγετικών Συλλόγων, όπως επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον εγχώριο τύπο. Έχουμε προβάλει τον κυνηγό φυσιολάτρη, εθελοντή πυροσβέστη, ακούραστο εργάτη αναβάθμισης των βιοτόπων. Το κυνηγετικό αυτό σύνολο στην πραγματικότητα σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη εν ενεργεία περιβαλλοντική οργάνωση του τόπου και δεν θα αφήσουμε κανένα να χαλάσει ότι έκτισαν οι συνάδελφοι κυνηγοί με ιδρώτα και κόπο.
ΕΡ: Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για τον αριθμό των σκύλων, αλλά και για τις περιοχές και περιόδους εκπαίδευσης σκύλων. Θέλετε να μας πείτε την θέση της Ομοσπονδίας για το συγκεκριμένο θέμα;
– Η Παγκύπρια Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΚ & ΔΑΖ, σε συνεδρία της στις 20/11/2017, δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση / εισήγηση σχετικά με το πιο πάνω θέμα.
Για το λόγο αυτό απέστειλε τις δύο πιο κάτω αποφάσεις / εισηγήσεις της στην Υπηρεσία Θήρας για την λήψη της τελικής απόφασης σχετικά με το θέμα.
1. Εισήγηση 1 (Λάρνακα -Αμμόχωστος)
1.1 Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2018 να επιτρέπεται η άσκηση των σκύλων
καθ’ όλη την επικράτεια (επιτρεπόμενες και απαγορευμένες), εκτός των ημερών που επιτρέπεται το κυνήγι.
1.2 Από την 1η Μαρτίου 2018 μέχρι και την 31η Μαΐου 2018 να απαγορεύεται η άσκηση / έξοδος των σκύλων.
1.3 Από την 1η Ιουνίου 2018 μέχρι την 31η Αυγούστου 2018 να επιτρέπεται η άσκηση των σκύλων σε όλες τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες περιοχές, εκτός των ημερών που διεξάγεται κυνήγι.
1.4 Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και μια βδομάδα πριν την έναρξη της άδειας κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος, η άσκηση των σκύλων να επιτρέπεται μόνο στις επιτρεπόμενες
για το κυνήγι περιοχές.
1.5 Από την ημερομηνία έναρξης μέχρι και την ημερομηνία λήξης της άδειας κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος η άσκηση των σκύλων να απαγορεύεται.
2. Εισήγηση 2 (Λεμεσός-Πάφος)
2.1 Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2018 να επιτρέπεται η άσκηση των σκύλων
καθ’ όλη την επικράτεια (επιτρεπόμενες και απαγορευμένες), εκτός των ημερών που επιτρέπεται το κυνήγι.
2.2 Από την 1η Μαρτίου 2018 μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2018 να επιτρέπεται η άσκηση των σκύλων μόνο σε επιλεγμένες επιτρεπόμενες περιοχές.
2.3 Από την 1η Ιουλίου 2018 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018 να επιτρέπεται η άσκηση των σκύλων σε όλες τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες περιοχές, εκτός των ημε
ρών που διεξάγεται κυνήγι.
2.4 Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και μια βδομάδα πριν την έναρξη της άδειας κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος, η άσκηση των σκύλων να επιτρέπεται μόνο στις επιτρεπόμενες
για το κυνήγι περιοχές.
2.5 Από την ημερομηνία έναρξης μέχρι και την ημερομηνία λήξης της άδειας κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος η άσκηση των σκύλων να απαγορεύεται.
ΕΡ: Πρόσφατα παρατηρήθηκε το φαινόμενο απελευθερώσεων ξενικών ειδών προς την κυπριακή πανίδα, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση της Υπηρεσίας Θήρας σε σχέση
με πιθανούς κινδύνους. Τι απαντάτε;
– To πτηνό Streptopelia senegalensis με τις πολλές αγγλικές ονομασίες, όπως Palm dove ή Laughing dove ή Laughing Turtle dove ή Senegal dove ή Little brown dove, στα ελληνικά Φοινικοτρύγονο, Φοινικοπερίστερο, Τρυγόνι Σενεγάλης ή Γελαστό Τρυγόνι, δεν αποτελεί ξενικό είδος σύμφωνα και με την επίσημη κυπριακή και διεθνή Πτηνο-Βιβλιογραφία.
1. Tο βιβλίο «Birds & Mammals Of Cyprus», που έχει γράψει ο Γιώργος Σφήκας και έχει εκδοθεί το 1992, περιλαμβάνει το πτηνό στην σελίδα 64 με την φράση «Rare Visitor».
2. Το βιβλίο «ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ», με πλήρη κατάλογο όλων των πουλιών της Κύπρου, σε κείμενο και φωτογραφίες του Λούη Κουρτελλαρίδη (Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου – Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου), το οποίο έχει εκδοθεί το 1997, περιλαμβάνει το πτηνό στην σελίδα 280 με τα σύμβολα Σ-Ε (σπάνιος επισκέπτης).
3. http://www.iucnredlist.org/details/22690445/1 (Διαδικτυακό)
4. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Cyprus (Διαδικτυα-κό)
Οι πιο πάνω αναφορές, αλλά και δεκάδες άλλες που υπάρχουν στην επίσημη βιβλιογραφία, αποδεικνύουν ότι το πιο πάνω είδος δεν είναι ξενικό (κακή πληροφόρηση) είδος στηνκυπριακή πανίδα. Έχει παρατηρηθεί δεκάδες φορές από το 1980 μέχρι και το 1990 και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε ολόκληρη την Κύπρο μετά από το 2000 και ο πληθυσμός του πλέον είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες πτηνά. Το συγκεκριμένο είδος έχει εξαπλωθεί μετά από φυσική μετανάστευση σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή ταξιδεύοντας μόνο λίγα χιλιόμετρα, ίσως από την Τουρκία ή από άλλες γειτονικές χώρες και σίγουρα η ταχύτητα εξάπλωσης του, η οποία εντυπωσιάζει,θα οδηγήσει πάρα πολύ σύντομα στην απόκτηση ενός ακόμη θηράματος στον κατάλογο του Κύπριου κυνηγού. Απελευθερώσεις πτηνών που βρίσκονταν στην αιχμαλωσία σαν κατοικίδια παίζουν πλέον πολύ μικρό ρόλο στην ανάπτυξη του είδους στην Κύπρο. Θυμίζω επίσης ότι στο πρόσφατο παρελθόν, σε δεκάδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απελευθερωθεί πάρα πολλά Είδη κυνηγετικών θηραμάτων όπως ο Φασιανός, το Ορτύκι Καλιφόρνιας, Καμπέλ και Βιργινίας και το Τρυγόνι Σενεγάλης, χωρίς κανένα πρόβλημα εκτόπισης οποιουδήποτε άλλου θηράματος, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει και η Υπηρεσία Θήρας, προσφέροντας στον Κύπριο κυνηγό περισσότερες επιλογές και διαφορετικά είδη θηραμάτων.
ΕΡ: Από κάποιους τέθηκε και θέμα κυνηγίου τρυγονιού την Άνοιξη. Ποια η θέση σας;
– Χωρίς να απεμπολούμε το παρελθόν, έχει φτάσει επιτέλους ο καιρός να σταματήσουμε μια για πάντα να γαργαλούμε τα αυτιά του απλού κυνηγού με ψεύτικα συνθήματα, κούφιες υποσχέσεις και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας η κυνηγετική περίοδος στις ευρωπαϊκές χώρες ξεκινά τον Αύγουστο και τελειώνει τέλος Φεβρουάριου. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και ολόκληρης της νεκρής για το κυνήγι περιόδου απαγορεύεται οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα, αλλά και όχληση, μέσα στους βιότοπους. Επίσης, μετά την μείωση της αποδημίας του τρυγονιού στην δυτική γραμμή, κάτι που δεν συμβαίνει και στην ανατολική γραμμή αποδημίας, όπως κατέδειξε ελληνική έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εν λόγω επιτροπή έχει αποφασίσει σειρά μέτρων ελέγχου για τη νόμιμη διεξαγωγή του κυνηγίου του τρυγονιού και κατά την περίοδο του Φθινοπώρου. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση ότι είμαστε αντίθετοι σε λανθασμένες ενέργειες οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κυνηγό και το κυνήγι.
Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ σε όλους τους Κυπρίους Κυνηγούς καλή νέα Κυνηγετική Χρονιά γεμάτη όμορφες Κυνηγετικές συγκινήσεις. Ας συνεχίσουμε όλοι μαζί να αποδεικνύουμε καθημερινά μέσο των Τοπικών Κυνηγετικων Συλλόγων ότι η Κυπριακή Κυνηγετική Οικογένεια αποτελεί την μεγαλύτερη Περιβαλλοντική οργάνωση του τόπου.