Κύπρος: Προτεραιότητα η κατοχή λαγών και περδικών

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ), αξιωματούχοι κυνηγετικών συλλόγων, παλαιοί παράγοντες που ασχολούνται με τα κυνήγια για δεκαετίες και μεγάλος αριθμός κυνηγών, ζητά επιτακτικά από το Ταμείο Θήρας και την Υπηρεσία Θήρας, αλλαγές στο όλο σύστημα του κυνηγίου στην Κύπρο, με σκοπό τη δημιουργία πολλών και μεγάλων έργων στους βιότοπους, όπως είναι οι σπορές, η δημιουργία πηγών για να βρίσκει καθαρό νερό το θήραμα, η δενδροφύτευση, η καθαριότητα από άχρηστα υλικά κ.ά. Ταυτόχρονα, τονίζουν, χρειάζεται καταπολέμηση της οργανωμένης λαθροθηρίας, η οποία εξολοθρεύει τους λαγούς από επιτρεπόμενες και απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου.
Ήδη γνωστοποίησαν προς το Ταμείο Θήρας ότι οι κυνηγοί δεν θ’ αποδεχθούν πλέον τα γνωστά γεγονότα με τις δηλώσεις ότι «ο λαγός βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, ή είναι λίγο αυξημένος», ή ότι «τα περδίκια φέτος είναι αρκετά αυξημένα», ενώ στην πραγματικότητα ο μέσος κυνηγός επιστρέφει τις περισσότερες φορές «παπαγάλος». Ο πρόεδρος της ΚΟΚ, Ηλίας Πεκρής, δήλωσε ότι είναι η ώρα να ξοδευτούν τα χρήματα του προϋπολογισμού για έργα. «Δεν μπορούμε», ανέφερε, «να συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται αλλαγή στα θέματα των έργων. Γι’ αυτό και σύντομα θα πάρουμε σαν Παγκύπριο Συμβούλιο τις σχετικές αποφάσεις». Ο κ. Πεκρής είπε ότι συμφωνήθηκε με την Υπηρεσία Θήρας όπως οι κυνηγετικοί σύλλογοι σπέρνουν και καθαρίζουν πηγές, ή κάμνουν άλλα έργα και να πληρώνει το Ταμείο Θήρας. «Ζητούμε να υλοποιηθεί άμεσα αυτή η απόφαση. Έτσι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να καθορισθούν τιμές για την πληρωμή των συλλόγων». Έντονα έχουν τοποθετηθεί με δηλώσεις τους για τα έργα και αξιωματούχοι του Παγκύπριου Συμβουλίου, όπως ο Έφορος Θήρας, Νικόλας Παπαντωνίου, ο Γραμματέας Σπύρος Σπύρου, ο Οργανωτικός Γραμματέας Ευαγόρας Διονυσίου και άλλοι.
Όμως πρόσθεσε: «Για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί. Τα τέλη είναι εξαιρετικά ψηλά και πρέπει να μειωθούν. Επίσης οι σημερινές αυστηρές διαδικασίες πρέπει να περιορισθούν και ν’ απλοποιηθούν. Δεν μπορεί κάποιος να έχει 5-10 περδίκια, ή 5-6 λαγούς και να πληρώνει αυτά τα ποσά. Απλά πράγματα, δηλαδή μια άδεια και πρόνοιες για αποφυγή των ασθενειών. Ορισμένα πράγματα είναι υπερβολές». Ο κ. Πεκρής κατέληξε ότι «θα επιμένουμε ως Ομοσπονδία να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μειωθούν τα τέλη, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να μπορεί ο καθένας να κατέχει θηράματα».
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Θήρας δήλωσε ότι αρχές του χρόνου θα ζητήσει από τους κυνηγούς και άλλους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για κατοχή θηραμάτων με τα τέλη που ψήφισε η Βουλή και με τις αυστηρές διαδικασίες που περιέχονται στη νομοθεσία.
Η Υπηρεσία Θήρας δήλωσε, επίσης, ότι ήταν σωστή με τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση του θηράματος τις πρώτες ημέρες του κυνηγίου, δηλαδή ότι υπήρχε κάποια αύξηση στους λαγούς και τις πέρδικες.
Από το κυνήγι του λαγού στο κυνήγι του φτερωτού θηράματος
Ο Δημήτρης Άσπρου είναι ένας από τους κυνηγούς που ασχολείται μόνο με το φτερωτό θήραμα. Μάλιστα, δεν χάνει εξόρμηση. Ιδιαίτερα στις καθημερινές περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Δημήτρης Άσπρου κατάγεται από τη Δερύνεια και έτσι έχει την ευχέρεια να εξορμά στις γύρω περιοχές.
Όπως λέει ο ίδιος, «κυνηγώ τις φάσσες, αλλά και τις τζίκλες, και τις τρασιήλες. Γι’ αυτό και έχω ένα σκύλο σπάνιελ και κάμνει επαναφορά του θηράματος. Όμως δεν κυνηγώ μόνο εδώ στις περιοχές μας, αλλά πάω όπου υπάρχει φτερωτό θήραμα. Στην επαρχία Λευκωσίας ιδιαίτερα πηγαίνω για τρασιήλες. Τώρα στην ελεύθερη Αμμόχωστο έρχονται οι τζίκλες, αλλά και τρασιήλες. Εδώ είναι κάπως πιο μεγάλες. Μάλιστα, φέτος οι τζίκλες άρχισαν να έρχονται πιο νωρίς. Εκτιμώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη. Κάθε μέρα πιάνω 5-10 πουλιά. Όμως σύντομα όταν υπάρχει αποδημία ίσως να πιάσω μια μέρα και 20. Πέρσι στις ίδιες καθημερινές περιοχές και την ίδια χρονική περίοδο έπιανα μόνο μια δυο τζίκλες. Συνεπώς, περιμένουμε κακοκαιρία να μπουν μεγάλες κοπές. Οι τζίκλες μετά την είσοδο τους στην Κύπρο, προχωρούν προς τα βουνά».
Ο κ. Άσπρου εκτιμά ότι τα καλύτερα περάσματα είναι τον Ιανουάριο. Και κατέληξε: «Πριν χρόνια είμαστε μεγάλη παρέα και κυνηγούσαμε λαγό. Πιάναμε δεκάδες λαγούς το χρόνο. Σιγά-σιγά μειώνονταν οι αριθμοί και έτσι η παρέα διαλύθηκε. Δεν υπήρχε αυτό το θήραμα που θέλαμε. Έτσι στραφήκαμε στο φτερωτό μόνο».
Λαγοκυνηγός εξορμά με λυκόσκυλα
Ο Ανδρέας Σπύρου από τη Λακατάμια είναι ένας από τους καλύτερους λαγοκυνηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυνηγά μόνο λαγό και δεν πυροβολεί περδίκια. Το πιο σημαντικό είναι ότι κυνηγά με λυκόσκυλα και έχει αρκετές επιτυχίες. Τώρα έχει μόνο ένα διασταυρωμένο λυκόσκυλο κατά 90%, αλλά παλαιότερα είχε περισσότερα. «Πάντα κυνηγούσα με “λύκους”», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Εδώ θέλω να υπογραμμίσω», τόνισε, «ότι τα λυκόσκυλα δεν κυνηγούν όπως τα κυνηγετικά σκυλιά. Ούτε εκπαιδεύονται όπως τα υπόλοιπα. Για να σε ακολουθούν και να πιάνεις λαγούς, χρειάζεται υπομονή και σωστή εκπαίδευση. Συνεπώς δεν κάμνουν για τον καθένα».
Σχετικά με την κατάσταση των θηραμάτων είπε ότι μετά το 2000 τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. «Μόνος με το όπλο μου», ανέφερε «και όχι όλη η παρέα, έπιανα 12-18 λαγούς. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Πιάνω από έναν μέχρι τρεις λαγούς το χρόνο».
Αναφερόμενος στα προβλήματα του κυνηγίου είπε ότι είναι πολλά και σοβαρά, αλλά το Ταμείο Θήρας και η Υπηρεσία Θήρας «σφυρίζουν» αδιάφορα. Η οργανωμένη λαθροθηρία της νύκτας θερίζει τους λαγούς σε επιτρεπόμενες και απαγορευμένες περιοχές. Η αλεπού με τους αριθμούς που έχει σήμερα κάμνει μεγάλες καταστροφές στα θηράματα και ιδιαίτερα στο λαγό. Από την άλλη δεν γίνονται ούτε αρκετά ούτε και τα κατάλληλα έργα στους βιότοπους. «Όλα τα πιο πάνω μας οδηγούν στην καταστροφή. Γι’ αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό μας κυνήγι. Εγώ βγαίνω έξω στη φύση τέσσερις φορές την εβδομάδα. Και μόνη μου έγνοια είναι να μη δημιουργήσω κανένα πρόβλημα. Εδώ θα μιλήσω και για την περίπτωση των κυνηγών που βγαίνουν με 10-15, ή και 20 σκυλιά στους βιότοπους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Φανταστείτε 20 σκύλοι να τρέχουν ένα λαγό σε μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε πρέπει να οδηγούν στο παραδοσιακό κυνήγι».
Ο κ. Σπύρου κατέληξε λέγοντας ότι: «Σήμερα οι κυνηγοί πληρώνουν τεράστια ποσά γι’ αυτή την ωραία απασχόληση. Το Ταμείο Θήρας παίρνει εκατομμύρια. Ήρθαν και έβαλαν άδεια 20 ευρώ για εκπαίδευση σκύλων τους πρώτους μήνες του χρόνου και μετά άλλη άδεια 10 ευρώ για συνοδεία σκύλου στις εξορμήσεις. Είπαν ότι τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στους βιότοπους για έργα. Όμως ούτε έργα έγιναν, ούτε κανένας ζήτησε ευθύνες για αυτά τα χρήματα που πήραν. Και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Και ας λένε ότι είναι καλύτερη η κατάσταση του λαγού. Μόνο λόγια».