ΚΥΠΡΟΣ-ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ; ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Μιχάλης Βορκάς: Είναι η ώρα της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού
Λευκωσία: Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Κυνηγών Λευκωσίας Μιχάλης Βορκάς δήλωσε ότι το σοβαρό πρόβλημα μείωσης του αριθμού των λαγών, όπως επίσης και άλλων ειδών της άγριας πανίδας, βρίσκεται επιτακτικά μπροστά μας, αν και προφανώς κάποιοι φαίνεται να μη θέλουν να το αντιληφθούν, γιατί διστάζουν να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους πέραν των ήδη δικών τους αποτυχημένων προσπαθειών να λύσουν τα προβλήματα του κυνηγίου.
«Έχουμε ως κράτος ίσως πρωτοστατήσει», ανέφερε, «στη σύσταση Ειδικού Ταμείου Θήρας, ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου καθώς και της Υπηρεσίας Θήρας στελεχωμένης κατά το πλείστον με ανθρώπους στους οποίους οι χιλιάδες των κυνηγών μας εναπόθεσαν τη διαχείριση των βιοτόπων και τη φύλαξη τους από κάθε είδους παρανομία». Και πρόσθεσε: «Κανένας δεν μπορεί να μηδενίσει τη δουλειά που έγινε κυρίως στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ταμείου Θήρας.
Φτιάχτηκαν ρυθμιστικοί νόμοι που σχετίζονται με το κυνήγι, ξοδεύτηκαν χρήματα για υποδομές και έργα, έγιναν εκκολαπτήρια, εκτροφεία, χώροι απελευθέρωσης θηραμάτων και πολλά άλλα. Όλα τα πιο πάνω και σωστά έγιναν και καλά απέδωσαν για την εποχή τους. Όπως όμως όλα στον κόσμο αλλάζουν και όλα προχωρούν έτσι και τα κυνηγετικά μας πράγματα πρέπει πάντοτε να προσαρμόζονται στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής, όπως ακριβώς και κάθε τομέας της καθημερινότητάς μας.
Αλίμονο σε αυτόν που δεν προβλέπει και δεν λαμβάνει γρήγορα τα μέτρα που χρειάζονται για να προλάβει το αύριο. Αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας το παράδειγμα του γεωργού που συνεχίζει να καλλιεργεί τη γη του με το ξύλινο άροτρο, όταν οι συνάδελφοί και ανταγωνιστές του χρησιμοποιούν τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα γι’ αυτό τον σκοπό. Οι κραυγές διαμαρτυρίας των χιλιάδων οργανωμένων και μη κυνηγών μας δίδουν τα μηνύματα των καιρών για αλλαγές.
Δεν νοείται σήμερα που οι βιότοποι άδειασαν από λαγούς, τα δε φτερωτά θηράματα έχουν μειωθεί σημαντικά να εμμένουμε στη θέση πως όλα τα ρυθμίζει η φύση και η παράδοση. Μα ποια φύση είναι τέλος πάντων αυτή που θα γεννήσει ως διά μαγείας χιλιάδες λαγούς και πέρδικες; Αυτό μοιάζει ολίγον με το παραμύθι της μάνας προς τα ανήλικα παιδιά της, πως δηλαδή τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός…
Λάβετε επιτέλους κύριοι αρμόδιοι της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Θήρας και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιών τις σύγχρονες αποφάσεις και δώστε άμεσες λύσεις στα προβλήματα. Παραχωρείστε άδειες εκτροφής και απελευθέρωσης θηραμάτων στους βιότοπους σε όσους από τους οργανωμένους κυνηγούς το ζητήσουν».
«Φτάνει αυτή η κατάντια!»
«Βγείτε εσείς πρώτοι και ενθαρρύνετε τους διορατικούς ανθρώπους που μάταια σας εκλιπαρούσαν χρόνια τώρα, πριν φτάσουμε στη σημερινή κατάντια, να σας βοηθήσουν, τώρα μάλιστα που τα ταμεία σας στέρεψαν και δεν πρόκειται από ό,τι φαίνεται να απελευθερώσετε ούτε τα περδίκια που αφήνατε άλλες χρονιές.
Ενθαρρύνετέ τους και δώστε τους κίνητρα ώστε να σας βοηθήσουν έμπρακτα στον εμπλουτισμό, στις καταπολεμήσεις και στη φροντίδα του θηράματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Κυνηγών Λευκωσίας και κατέληξε: «Δεν αντιλαμβάνεσθε πως η συντριπτική πλειοψηφία των 50.000 κυνηγών διαμαρτύρεται και έχει απογοητευθεί ένεκα του ότι δεν συναντά θηράματα στους βιότοπους; Η ευθύνη για τούτο σας ανήκει αποκλειστικά. Εξάλλου, τους το οφείλετε αφού από αυτούς προέρχονται κατά το πλείστον οι οικονομικοί πόροι συντήρησης και διατήρησης των υπηρεσιών σας».
Παραχωρούνται άδειες για εκτροφή περδικιών
Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμη να ανακοινώσει πολύ σύντομα τους κανονισμούς για τη φιλελευθεροποίηση της κατοχής και αναπαραγωγής του θηράματος. Όπως μας πληροφορούν οι αρμόδιοι, μέχρι τέλος του μήνα θα μπορούν οι κυνηγετικοί σύλλογοι και άλλοι ιδιώτες να υποβάλλουν αίτηση για κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία περδικιών.
Η πρόνοια αυτή περιέχεται στη νομοθεσία περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι επιτρέπεται η κατοχή και πώληση ζωντανών ατόμων των ειδών και υποειδών της άγριας πανίδας που είναι εκτρεφόμενα ή έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία, σε μέλη της Υπηρεσίας Θήρας, το Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Πανίδας, το εκτροφεία θηραμάτων του Ταμείου Θήρας, τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσεία φυσικής ιστορίας, ζωολογικούς κήπους, κρατικές υπηρεσίες κ.ά, καθώς και σε «πρόσωπα στα οποία μετά από αίτηση τους παραχωρείται σχετική γραπτή άδεια από τον προϊστάμενο με βάση κανονισμούς που εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο».
Οι κανονισμοί, προστίθεται, θα καθορίζουν τα είδη για τα οποία θα παραχωρείται άδεια-και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα περδίκια-τα είδη τα οποία θα επιτρέπεται η εμπορία, τον τρόπο εμπορίας, το τέλος της άδειας, καθώς και τους λόγους ανάκλησής της. Οι αρμόδιοι διευκρινίζουν ότι κανένας δεν μπορεί να πάρει άδεια εκτροφής θηραμάτων, εάν έχει καταδικαστεί για θέματα λαθροθηρίας.
Όλα τα περδίκια που θα αναπαράγονται σε αιχμαλωσία θα πρέπει να φέρουν από την ηλικία των τριών ημερών ειδική σήμανση στο πόδι, ώστε να μη υπάρχει υπόνοια ότι έχουν αφαιρεθεί από την άγρια φύση. Ο κάθε κυνηγετικός σύλλογος ή ο ιδιώτης θα μπορούν να αναπαράγουν ένα αριθμό περδικιών ανάλογα με τις εγκαταστάσεις που θα διαθέτουν. Σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού πουλιών θα πρέπει να υποβάλλεται διαφορετική αίτηση για άδεια λειτουργίας εκτροφείου.
Ουσιαστικά με τους νέους κανονισμούς η Υπηρεσία Θήρας θα παραχωρεί άδειες για την εκτροφή περδικιών από ιδιώτες. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα μπορούν να πωλούν τα περδίκια εκτροφής σε καταστήματα. Φθάνει να έχουν σήμανση. Στο σημείο αυτό υπάρχουν ενδοιασμοί κατά πόσο θα μπορεί να ελέγξει η Υπηρεσία Θήρας χιλιάδες περδίκια και ιδιαίτερα εάν θα έχουν όλα δακτυλίδι που να μαρτυρεί για τη σήμανση τους.
Το ερώτημα είναι πως μπορεί σε μια μεγάλη κοινότητα όπου υπάρχουν 15-20 άτομα που εκτρέφουν κάθε χρόνο μικρό αριθμό περδικιών, να υπάρχει και πλήρης έλεγχος. Από τη μια ο νόμος θα επιτρέπει την κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία χιλιάδων περδικιών και από την άλλη οι αρμόδιοι να τρέχουν να καταγγείλουν κάποιο που θα έχει δυο τρία περδίκια χωρίς σήμανση.
20.000 λιγότερα περδίκια φέτος
Ενόψει της νέας νομοθεσίας για την αναπαραγωγή περδικιών από τους ιδιώτες, καθώς επίσης και τη μεγάλη οικονομική στενότητα που έχει φέτος το Ταμείο Θήρας, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των περδικιών που θ’ αγοράσουν από τα ιδιωτικά εκτροφεία.
Συγκεκριμένα, ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει έλλειμμα 600 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Ταμείου Θήρας το 2014, αναφέρεται προκαταρκτικά πως θα αγορασθούν μεταξύ 25-30 χιλ. πουλιά μόνο. Άλλες 55 χιλ. θα παραδώσει το Σταυροβούνι. Συνεπώς, φέτος οι απελευθερώσεις των περδικιών θα είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 20 χιλ.
Πηγή: Φιλελεύθερος και philenews.com