Κύπρος: Επί τάπητος τα προβλήματα του κυνηγίου

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής απέστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και ζητά συνάντηση μαζί του, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό διάλογος και να προχωρήσει η επίλυση των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν άλυτα από χρόνια. Το έναυσμα για τη συζήτηση των προβλημάτων έδωσαν οι απόψεις αρκετών αξιωματούχων της Ομοσπονδίας, όπως και άλλων κυνηγετικών παραγόντων, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι διάφοροι άλλοι παράγοντες δημιουργούν προϋποθέσεις που οδηγούν στη συρρίκνωση του κυνηγίου. Χαρακτηριστικά μέλη του Παγκυπρίου Συμβουλίου υποβάλλουν ανοικτά εισηγήσεις και ζητούν επιτακτικά λύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σπύρος Σπύρου ζήτησε πριν λίγες μέρες τη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος που ισχύει σήμερα για το κυνήγι. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συγκεντρώσεις κυνηγετικών συλλόγων, κατά τις οποίες γίνεται συζήτηση και κωδικοποιούνται τα προβλήματα που θα προωθηθούν.
Τους κυνηγετικούς συλλόγους απασχολεί επίσης πολύ σοβαρά το θέμα των βιοτόπων, οι οποίοι δεν τυγχάνουν της απαραίτητης προσοχής όσον αφορά την προστασία, την τροφή, το νερό, τη φύτευση δένδρων, την απόρριψη σκυβάλων από ασυνείδητους κ.ά. Οι βιότοποι συρρικνώνονται καθημερινά λόγω της περίφραξης για διάφορους επαγγελματικούς λόγους, των φωτοβολταϊκών, της επέκτασης των οικιστικών ζωνών και των μεμονωμένων κατοικιών.
Άλλα θέματα που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών συλλόγων είναι τα δολώματα με τα δηλητήρια που τοποθετούνται ανεξέλεγκτα, οι πολλοί σκύλοι στις εξορμήσεις, οι περιοχές κυνηγίου κ.ά.
Στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου είχε τις τελευταίες μέρες συνάντηση με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Παντελή Χατζηγέρου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο νέος πρόεδρος της ΚΟΚ και ΔΑΖ, Ηλίας Πεκρής, και άλλα μέλη του Παγκυπρίου Συμβουλίου. Από πλευράς Υπηρεσίας Θήρας πήραν μέρος και οι Επαρχιακοί Λειτουργοί Θήρας. Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν ότι θα συνεχισθούν οι συναντήσεις ώστε να συζητηθούν όλα τα προβλήματα. Και θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όλες οι αποφάσεις θα περιλαμβάνονται σε γραπτό κείμενο, ώστε να γίνεται παρακολούθηση και έλεγχος.
Επιτροπή για έλεγχο των εκτροφείων λαγών
Στην πρώτη αυτή συνεδρία ο χρόνος αναλώθηκε στα εκτροφεία λαγών. Η ΚΟΚ και ΔΑΖ καταθέτοντας της απόψεις της ζήτησε να μπει μια τάξη στις άδειες που παραχωρούνται στους ιδιώτες, αλλά και στους κυνηγετικούς συλλόγους. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ήρθαν σε φως πληροφορίες ότι κάποιοι που έχουν εκτροφεία δεν τηρούν τη συμφωνία για την παραχώρηση λαγών στην Υπηρεσία Θήρας. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν μεγάλο αριθμό λαγών μέσα στα εκτροφεία αλλά δεν τους απελευθερώνουν. Έφθασαν στο σημείο κάποιοι να μη επιτρέπουν στους θηροφύλακες να εισέλθουν μέσα στο εκτροφείο να ελέγξουν εάν υπάρχουν λαγοί. Άλλοι βάζουν μέσα σκύλους για εκπαίδευση. Η Ομοσπονδία υπέβαλε εισήγηση όπως καταργηθεί η άδεια των 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς συλλόγους. Επίσης δεν θα δίδονται άδειες εάν δεν υπάρχει πυρήνας αναπαραγωγής να παραδοθεί από την Υπηρεσία Θήρας στο εκτροφείο.
Μετά τις αναφορές αυτές και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για έλεγχο των εκτροφείων. Για το σκοπό αυτό ορίστηκε επιτροπή από τους Λειτουργούς Θήρας, οι οποίοι θα πρέπει να επισκεφθούν σύντομα τα εκτροφεία. Έγινε εισήγηση όπως οι επισκέψεις είναι ξαφνικές, διότι διαπιστώθηκε πως στις περιπτώσεις που ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες οι λαγοί «εξαφανίζονται».