‘Εκλεψε την παράσταση…

Την… παράσταση έκλεψε η Κρητική Ομάδα Σκύλων Αντιμετώπισης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ) στο 2ο κατά σειρά Σεμινάριο Α’ Βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και τραυματισμών των κυνηγετικών σκύλων, που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χανίων, την περασμένη Παρασκευή.
Η επιτυχημένη εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το “παρών” δεκάδες κυνηγοί, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του μοναδικού όπλου αντιμετώπισης του φαινομένου της φόλας που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Κρήτη: την Κρητική Ομάδα Σκύλων Αντιμετώπισης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ) η οποία λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 στο νησί.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο δράσης της ΚΟΣ κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας από την Καρίνα (ένας από τους δύο σκύλους της ΚΟΣ) και τον χειριστή της ΚΟΣ Κλιμακίου Δυτικής Κρήτης κ. Γιάννη Γρηγοράκη, Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου.
Η ΚΟΣ επιχειρεί με δύο κλιμάκια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, ένα με τον Γιάννη Γρηγοράκη και την Καρίνα και ένα δεύτερο με τον Σπύρο Νηστικάκη με τη Ντάικα (ο δεύτερος σκύλος της ομάδας). Μέχρι σήμερα στη δράση της Ομάδας καταγράφονται περίπου 170 αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί στους 16 μήνες που επιχειρούν, και έχουν συλλεχθεί και απομακρυνθεί από δασικές, χορτολιβαδικές, βοσκοτόπια, παραλιακές, αγροτικές, αστικές και ημιαστικές περιοχές περισσότερα από 285 δηλητηριασμένα δολώματα και 125 νεκρά ζώα, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω αλυσιδωτούς θανάτους.
Σημειώνεται ότι τα δύο κλιμάκια της ΚΟΣ που επιχειρούν στην Κρήτη ανήκουν πλέον στη δύναμη της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης -Δωδεκανήσου, η οποία συντονίζει και παρακολουθεί τις αυτοψίες, ενώ καταγράφει συστηματικά τα περιστατικά στην εθνική βάση δεδομένων που τηρεί ως συντονίστρια η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της καταγγελίας/αναφοράς εκ μέρους των ιδιοκτητών ζώων ή και των απλών πολιτών που αντιλαμβάνονται περιστατικά παράνομης δηλητηρίασης με φόλες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, έκανε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου η συντονίστρια της ΚΟΣ εκ μέρους του ΠΚ-ΜΦΙΚ κα Πόπη Μπαξεβάνη. Κατά την ομιλία της κα Πόπη Μπαξεβάνη επεσήμανε ότι αν και το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλες τις υπηρεσίες, δεν αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπισή του, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση του προβλήματος.
Παρά το γεγονός ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ποινικό αδίκημα, οι πολίτες αποφεύγουν να κινηθούν νομικά φοβούμενοι τη γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφορία ή και την αντεκδίκηση εάν προχωρήσουν σε επώνυμη αναφορά.
Η εναλλακτική λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις,όπως αναφέρθηκε, είναι η χρήση της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές του έργου LIFE Natura Themis, με την οποία ο πολίτης μπορεί να αναφέρει το περιστατικό ανωνύμως, στέλνοντας απλώς φωτογραφικό υλικό και πιθανά σχόλια για το περιστατικό. Την αναφορά αναλαμβάνει να προωθήσει στην κατάλληλη υπηρεσία και να παρακολουθήσει την εξέλιξή της η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εταίρος του έργου LIFE Natura Themis και υπεύθυνη για τη λειτουργία της εφαρμογής.
Στα ατυχήματα που συχνά συμβαίνουν στα κυνηγόσκυλα κατά τις εξόδους στην ύπαιθρο, αναφέρθηκε ο κ. Μανόλης Σουρανάκης, κτηνίατρος του Ηρακλείου, και μίλησε για κατάγματα, αλλεργίες, θερμοπληξία, ηλίαση, μικροτραυματισμοί, υπογλυκαιμίες που μπορούν να αποφευχθούν εφόσον τα ζώα ελέγχονται κτηνιατρικά, σιτίζονται κανονικά και εκγυμνάζονται ανάλογα σε χώρους παρόμοιου ανάγλυφου και απαιτήσεων με αυτούς που πρόκειται να κυνηγήσουν εντέλει. Ο κ. Σουρανάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στο πεδίο, καθώς όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί την τελευταία 20ετία τα σκυλιά είναι τα συχνότερα θύματα χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Πρακτική η οποία πλήττει όμως και την άγρια πανίδα του νησιού, με σημαντικές απώλειες στα αρπακτικά και πτωματοφάγα πτηνά της Κρήτης, όπως παρουσίασε ακολούθως το θέμα ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, βιολόγος του ΠΚ-ΜΦΙΚ. Τόσο η έκθεση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο όσο και των άγριων ή οικόσιτων ζώων που δηλητηριάστηκαν από την κατανάλωση αυτών των δολωμάτων, συνιστούν βραθυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταναλωθούν από άλλα ζώα ή και να προκληθεί δυστύχημα από την επαφή των δηλητηρίων από κάποιον πολίτη που πιθανά να θελήσει να τα απομακρύνει χωρίς να γνωρίζει την επικινδυνότητα τους.
Λεπτομερή αναφορά στις πιο συχνές στη χώρα μας και επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή των κυνηγόσκυλων αλλά και να μεταφερθούν και στον άνθρωπο, έκανε η κτηνίατρος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κα Κατερίνα Χουλιαρά. Ειδικά για το πρόγραμμα επιτήρησης και διερεύνησης της γρίππης των πτηνών στην ΠΕ Χανίων, ζήτησε τη συνδρομή των κυνηγών στην ενημέρωση της υπηρεσίας, εφόσον εντοπίσουν νεκρό ή αδύναμο άγριο πτηνό με συμπτώματα γρίππης ενώ ιδιαίτερη επισήμανση έκανε και στο θέμα της λύσσας.
Τέλος, σε θέματα πρόληψης που σχετίζονται με την ορθή διατροφή, διαμονή και προληπτική ιατρική αναφέρθηκε η κτηνίατρος Χανίων κα Μαρία Καμπουράκη, η οποία επέστησε την προσοχή στους συμμετέχοντες σχετικά με κοινές ασθένειες των ζώων που θα μπορούσαν να αποφεύγονται εφόσον τηρείται σχολιαστικά ο κτηνιατρικός έλεγχος και ο εμβολιασμός των σκυλιών.
Στόχος και των δύο σεμιναρίων -τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE» το οποίο χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη- ήταν αρχικά να εξοικειώσει τους κυνηγούς του νησιού με τα προβλήματα υγείας, τραυματισμών, δηλητηριάσεων και ασθενειών που αντιμετωπίζουν τα κυνηγόσκυλά τους τόσο εκτός όσο και κατά τη διάρκεια του κυνηγιού και δευτερευόντως να τους δώσει κάποια στοιχεία πρόληψης και αντιμετώπισής τους.