Κλείνουν τους δρόμους προς τα δάση στην Κύπρο

Ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Δασών με τη συμμετοχή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου, της Υπηρεσίας Θήρας και άλλων αρμοδίων παραγόντων, συζήτησε την απόφαση του Τμήματος να αποκόψει με πασσάλους και δοκούς μεγάλους δρόμους, ή και παρακαμπτήριους όχι μόνο στον Ακάμα, αλλά και τα Δάση της Πάφου και Τροόδους. Το Τμήμα Δασών υπεραμύνθηκε της απόφασης του για την προστασία των δασών με τα δέντρα και τη μοναδική χλωρίδα τους, καθώς και την αποφυγή πυρκαγιών. Με το κλείσιμο των δρόμων, όπως αναφέρθηκε, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα δάση ούτε οι λαθροθήρες, ακόμα και με τις γνωστές «γουρούνες» για να πιάσουν τους λαγούς.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των κυνηγών αντέδρασαν έντονα και αφού κατέθεσαν τα επιχειρήματα τους ζήτησαν ανάκληση της απόφασης, γιατί με τον τρόπο αυτό αποκλείονται τόσο οι κυνηγοί, όπως και άλλοι πολίτες, να κυκλοφορούν σε πάρα πολλές περιοχές μέσα στα δάση. Οι εκπρόσωποι της ΚΟΚ και ΔΑΖ, τόνισαν επίσης ότι η απόφαση αυτή δίδει το δικαίωμα στους λαθροθήρες να μεταβαίνουν ανενόχλητοι στις αποκλεισμένες περιοχές και να πιάνουν τους λαγούς, ή ακόμα και τα αγρινά. Δηλαδή, από τη μια περιορίζουν τους κυνηγούς και από την άλλη αφήνονται οι λαθροθήρες ν’ αλωνίζουν. Η Ομοσπονδία των κυνηγών υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τοποθετηθούν πάσσαλοι, ή δοκοί σε κανένα δρόμο. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Η ΚΟΚ και ΔΑΖ τρέχει να προλάβει να διορθωθεί η κατάσταση, γιατί σε λίγες μέρες αρχίζει το κυνήγι και υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να βρουν τους δρόμους μέσω των οποίων προγραμματίζουν να περάσουν για να μεταβούν στους βιότοπους κυνηγίου τους κλειστούς. Και τότε θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής συμπερασματικά κατέθεσε τη θέση ότι οι αποφάσεις αυτές του Τμήματος Δασών είναι εντελώς απαράδεκτες και ότι σύντομα θα συνέλθει το Παγκύπριο Συμβούλιο, ώστε να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές γιατί στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των κυνηγών και θα τους βρουν αντιμέτωπους, τονίζοντας παράλληλα πως πριν αποφασίσει κάτι το Τμήμα Δασών, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις θέσεις της Ομοσπονδίας. Άλλωστε, ο σκοπός είναι κοινός για την προστασία των δασών και την ανάπτυξη των βιοτόπων και του θηράματος, καταλήγει η Ομοσπονδία.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΡΓΑ
Η ΚΟΚ ζήτησε επίσης να υπάρξει συντονισμός ώστε να γίνουν από κοινού έργα, με σκοπό να βοηθηθεί και το περιβάλλον, αλλά και τα θηράματα. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε όπως αναλάβει το Τμήμα Δασών να παραχωρήσει δενδρύλλια, τα οποία θα διανεμηθούν στους κυνηγετικούς συλλόγους για δενδροφύτευση. Οι κυνηγοί ανέλαβαν την υποχρέωση να κάμνουν τακτικά ομαδική καθαριότητα μέσα στα δάση. Βεβαίως πάντα θα βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα έγινε εισήγηση όπως το Τμήμα Δασών κάμνει σπορές για τα θηράματα, όπως πράττουν και οι κυνηγετικοί σύλλογοι. Άλλο θέμα ήταν η διοργάνωση σεμιναρίων, όπως για παράδειγμα σχετικά με την πυρόσβεση. Κάτι τέτοιο πιστεύεται ότι θα κινητοποιήσει πολύ περισσότερους κυνηγούς, οι οποίοι θα βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι εκπρόσωποι της ΚΟΚ και ΔΑΖ τόνισαν τέλος την ανάγκη για συνεργασία προς όφελος όλων.
Η ηγεσία της ΚΟΚ να εκλέγεται από τους συλλόγους
«Σήμερα ο κυνηγός πληρώνει συνέχεια και δεν έχει την απαιτούμενη ανταπόκριση. Δεν παίρνει πίσω τα χρήματα του ούτε σε εξορμήσεις, ούτε σε θήραμα. Έτσι όλοι λένε γιατί να δίδουμε συνέχεια χωρίς να παίρνουμε. Συνεπώς, για μένα η λύση είναι να φέρουμε κοντά στην Ομοσπονδία τους κυνηγούς μέσω των συλλόγων. Ήδη ως Λευκωσία έχουμε χωρίσει τις περιοχές και θα είμαστε σε τακτική επαφή μαζί τους, ώστε να ακούμε τα προβλήματα και τις εισηγήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, εάν οι σύλλογοι θέλουν σπορές να κάμουν σπορές, εάν θέλουν να δημιουργούν μικρές λίμνες για να πίνει νερό το θήραμα να τις κάμνουν. Ή ακόμα εάν θέλουν κάτι άλλο η Επαρχιακή Επιτροπή θα είναι δίπλα τους. Και τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσω της Ομοσπονδίας. Ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις των μελών της Επαρχιακής μας με τους κυνηγετικούς συλλόγους».
Τα πιο πάνω τόνισε ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των κυνηγών, Ευαγόρας Διονυσίου, ο οποίος πρόσθεσε επίσης: «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ΚΟΚ και ΔΑΖ ήταν η έλλειψη επιμονής όσον αφορά τη δημιουργία έργων στους βιότοπους. Επίσης, δεν υπήρχε ο απαιτούμενος έλεγχος. Αποφάσιζε κάτι η Υπηρεσία Θήρας και προσπαθούσε η Ομοσπονδία να την πείσει ότι ήταν λάθος, ή χρειαζόταν βελτίωση η πρόταση της. Όμως εκείνη έκανε το δικό της. Θα πω ευθέως ότι «ο υπάλληλος διάτασσε τον μάστρο». Δίδουμε το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της ΚΟΚ και ΔΑΖ θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Υπηρεσία Θήρας, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Όλοι να φέρουν το νου τους και να εργασθούμε συλλογικά. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν θα δεχθούμε ν’ αποφασίζει μόνο ένας και να παρακαλεί η Ομοσπονδία να ακουσθεί η άποψη της. Χρόνια και χρόνια ο κυνηγός δίδει χωρίς να παίρνει. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ξέρουμε τι συμβαίνει και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα».
Ο κ. Διονυσίου κατέληξε τονίζοντας ότι: «Πιστεύω ότι σε κάποια φάση πρέπει ν’ αλλάξει και ο τρόπος εκλογής του προέδρου και των μελών του Παγκύπριου Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να εκσυγχρονισθεί και αυτός ο θεσμός. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας πρέπει να εκλέγεται με διαφορετικό τρόπο. Μάλιστα, θα ήταν σωστό να εκλέγεται απ’ όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους παγκύπρια. Δηλαδή, να συνέρχονται οι αντιπρόσωποι όλων των συλλόγων της Κύπρου, όσοι και αν είναι και να γίνεται εκεί η εκλογή των αξιωματούχων. Ο καθένας θα μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα, να κάμνει προεκλογικό αγώνα και να υποστηρίξει το πρόγραμμα δράσης του. Έτσι θα δεσμεύεται ότι θ’ ακολουθήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι σύλλογοι. Χρειάζεται όμως δουλειά διότι πρέπει να είναι ενταγμένοι στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής. Η δική μου θέση είναι να ψηφίζει ένας αντιπρόσωπος από κάθε σύλλογο».