Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για το θέμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

Μετά το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Βέλγιο και την απειλή της εξάπλωσής της στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, η FACE διοργάνωσε εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Task Force της ASF.
Αυτή η ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες, μέλη του FACE και το CIC, παρέχει μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων, ειδήσεων και εμπειριών μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων. Από την αρχή, η ειδική ομάδα υποστήριξε ήδη την έκκληση του Royal Saint Hubert Club de Belgique να δημιουργήσει έναν φράχτη στη μολυσμένη ζώνη, στέλνοντας μια υποστηρικτηική επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας και Δασών της Βαλλονίας.
Όλο και περισσότερο, οι αρχές είναι πεπεισμένες για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κυνηγοί στην καταπολέμηση της ΑΠΧ. Η FACE χαιρετίζει, σε αυτό το θέμα, την αναγνώριση που έλαβε από τον Επίτροπο για την Υγεία της Ε.Ε. κ. Vytenis Andriukaitis στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της FACE 2018. Η FACE ελπίζει να συνδιοργανώσει μια σημαντική διάσκεψη στις αρχές του 2019 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της ΑΠΧ στον αγριόχοιρο.
Ως έμπειροι διαχειριστές της άγριας ζωής, οι κυνηγοί γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι χρειάζεται για να γίνει αυτό. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην εξάπλωση και τον έλεγχο της ΑΠΧ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσαρμοστούν τα μέτρα στην συγκεκριμένη κατάσταση. Η οικονομική υποστήριξη των κυνηγών, που είναι εθελοντές, είναι ζωτικής σημασίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η FACE είναι πεπεισμένη ότι θα καταλήξουμε σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ΑΠΧ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ASF στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/control-measures/asf_en