“ΕΧΩ 3 ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ 2 ΦΥΣΙΓΓΙΑ.. ΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ”..

«Στεκόμουν εκεί, δυο μέτρα μακριά του, και με σημάδευε με το όπλο του φωνάζοντας ‘‘κάνε μεταβολή και φύγε [..] Έχω μόνον τρεις μήνες ζωής και δυο φυσίγγια στο όπλο μου. Ένα για σένα και ένα για μένα’’»
Καθημερινό φλερτ με σοβαρούς κινδύνους έχουν όλοι αυτοί οι άντρες που εργάζονται στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, οι οποίοι κάθε βράδυ, 365 μέρες το χρόνο, γυρνάνε μες στα σκοτάδια, σε βουνά και λαγκάδια, προσπαθώντας να επιβάλουν το νόμο, να συλλάβουν λαθροθήρες, να κρατήσουν την πανίδα της Κύπρου στα επίπεδα που πρέπει να είναι, για να μπορεί η φύση να ακολουθεί τον δρόμο της. Δεν είναι όμως μόνον οι βραδυνές περιπολίες που καθορίζουν την δουλειά τους. Έχουν την έγνοια του κάθε κυνηγού, και δεν είναι λίγοι -κοντά 45,000- που γυρνάει στα δάση τις Τετάρτες και τις Κυριακές. Έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν τους γύπες, τα αγρινά και κάθε αποδημητικό που βρίσκει το νησί μας στο δρόμο του, για να ξαποστάσει στις αέναες μετακινήσεις του κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.
Η Κυπριακή εφημερίδα, ο «Ρεπόρτερ», ακολούθησε τους άντρες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας σε μια βραδινή περιπολία για πάταξη της λαθροθηρίας. Ακολουθεί η μαρτυρία των ρεπόρτερς:
Επικίνδυνες αποστολές
«Παραλίγο να μας λιντσάρουν»
«Θα σε σκοτώσω»
Εμένα, συμπληρώνει ο κ. Ηρακλέους, πριν από μερικά χρόνια, στην περιοχή Κοκκινοχωριών, όταν πήγα να συλλάβω άτομο το οποίο είχε στήσει δίκτυα για παγίδευση αμπελοπουλιών, με απείλησε με όπλο. «Στεκόμουν εκεί, δυο μέτρα μακριά του, και με σημάδευε με το όπλο του φωνάζοντας ‘‘κάνε μεταβολή και φύγε’’. Όταν του είπε ότι ήρθα να τον συλλάβω, μου ανταπάντησε: ‘‘Ορκίστηκα ότι αν με συλλάβετε για τρίτη φορά, θα σας σκοτώσω. Αυτή είναι η τρίτη. Κάνε μεταβολή και φύγε. Αν επιμένεις να με συλλάβεις θα σε σκοτώσω. Έχω μόνον τρεις μήνες ζωής και δυο φυσίγγια στο όπλο μου. Ένα για σένα και ένα για μένα’’». Στην αρχή, μας ανέφερε ο κ. Ηρακλέους, νόμισα ότι προσπαθούσε να με κάνει να φοβηθώ και δεν έδωσα προσοχή. «Στην συνέχεια κατάλαβα ότι ήταν εκτός εαυτού. Προσπάθησα με υπομονή να τον μεταπείσω. Του είπα για τα παιδιά, την οικογένεια του, πράγματα που θα μπορούσαν να τον ηρεμήσουν. Τελικά τα κατάφερα και κατέβασε το όπλο. Είχα ακόμα τις αμφιβολίες μου για τον αν πραγματικά το εννοούσε, γιατί, ξέρεις, σκέφτεσαι πάντα πως να σκοτώσεις άνθρωπο είναι μεγάλο πράγμα. Τελικά ίσως και να το εννοούσε. Σε τρεις μήνες έμαθα ότι πέθανε… ».
Έλλειψη προσωπικού
Το μόνιμο πρόβλημα του Ταμείου Θήρας είναι η έλλειψη προσωπικού. Για χρόνια, πέραν των είκοσι, οι ανάγκες καλύπτονται με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, εποχικού, για οκτώ μήνες. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δεν θα συνεχίσει η ίδια τακτική. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, είναι κάθε χρόνο σχεδόν οι ίδιοι που επαναπροσλαμβάνονται. Τέσσερις μήνες με ανεργιακό και οκτώ μήνες στην υπηρεσία. Υπάρχει άνθρωπος που δουλεύει με αυτό το καθεστώς για είκοσι χρόνια. Το παράπονο τους είναι γιατί το κράτος προτιμά να τους πληρώνει και να κάθονται (ανεργιακό), ενώ θα μπορούσαν να εργάζονται μόνιμα, αφού η επαναπρόσληψη τους κάθε χρόνο επιβεβαιώνει την ικανότητά τους να φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους.