Απογοητευμένοι οι Κύπριοι κυνηγοί από το σύστημα κυνηγίου

Το σημερινό σύστημα κυνηγίου στην Κύπρο, όχι μόνο χρειάζεται βελτίωση, αλλά και ριζική αναδιάρθρωση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ), κ. Σπύρος Σπύρου. Και τούτο γιατί σήμερα τα προβλήματα που αφορούν τα θηράματα, τους βιότοπους και γενικότερα τους κυνηγούς έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό και σε σημείο που οι κυνηγοί εκφράζουν ακόμα και την απογοήτευση τους γι’ αρκετά θέματα.
Εκφράζοντας τις προσωπικές του θέσεις, όπως είπε, έχει διαπιστώσει ότι ο Kύπριος κυνηγός νιώθει «οικονομικά εξαπατημένος, απογοητευμένος και απομονωμένος».
Επίσης απογοητευμένος, είπε, καθώς εισπράττει την κατρακύλα του συστήματος και δεν του έχουμε δώσει την ελπίδα ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Απογοητευμένος καθώς πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, παίρνονται αποφάσεις που τον επηρεάζουν με αποτέλεσμα η εκάστοτε ηγεσία της ΚΟΚ & ΔΑΖ να πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση σε ρόλο τερματοφύλακα για να προασπίσει τα συμφέροντα του κυνηγού. Απομονωμένος καθώς όταν συμμετέχει σε συζητήσεις έχει απέναντι του εχθρικές και υποτιμητικές συμπεριφορές χωρίς συμμάχους. Είναι αυτός που καλύπτει τα έξοδα του Ταμείου Θήρας και ο λόγος του έπρεπε να έχει βαρύνουσα σημασία.
Αναφερόμενος στα θηράματα ο κ. Σπύρου είπε: Η κατάσταση του θηράματος σε αριθμούς παρουσιάζει αυξομειώσεις οι οποίες από την μια οφείλονται στις κλιματικές συνθήκες και από την άλλη στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο παράγοντας που μπορούμε άμεσα να αλλάξουμε για να αυξήσουμε τους αριθμούς του θηράματος. Η μετατροπή των βιοτόπων σε φυσικά εκτροφεία θα ήταν το ιδανικό. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να δουλέψουμε σε δυο άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι η λειτουργία της ΚΟΚ & ΔΑΖ σε μια πιο επαγγελματική βάση. Για να γίνει αυτό πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό από τις άδειες κυνηγίου να παραχωρείται στην ομοσπονδία ώστε να μπορεί να διαθέτει έμμισθο προσωπικό που θα ασχολείται με τη βελτίωση και τον έλεγχο εκείνων των βιοτόπων όπου δεν δραστηριοποιούνται κυνηγετικοί σύλλογοι. Ο δεύτερος άξονας είναι ενίσχυση και στήριξη του έργου που γίνεται από τους κυνηγετικούς συλλόγους. Το έργο των κυνηγετικών συλλόγων στηρίζεται στον εθελοντισμό των μελών τους. Η αδυναμία από τη μια της Υπηρεσίας Θήρας να επιβάλει τους νόμους και η συμπεριφορά ορισμένων που θέλουν να ονομάζονται κυνηγοί σκοτώνουν τον εθελοντισμό. Όση αγάπη και όρεξη να έχουν οι εθελοντές των κυνηγετικών συλλόγων για να προσφέρουν στην περιοχή τους, θα έρθει μια μέρα ή νύκτα ένας παράνομος ή ασυνείδητος ο οποίος θα καταστρέψει το έργο τους. Με λύπη μας παρατηρούμε ότι παρά την αλλαγή της νομοθεσίας με βαριά πρόστιμα το φαινόμενο της λαθροθηρίας εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι λαθροθήρες αλλά η ζημιά παραμένει η ίδια καθώς αυτοί που συνεχίζουν να λαθροθηρούν καρπώνονται και τα θηράματα αυτών που έχουν σταματήσει να λαθροθηρούν.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΟΚ είπε επίσης ότι: Ο καθορισμός επιτρεπόμενων και απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, είναι ένα διαχρονικό ζήτημα το οποίο απασχολεί τον κυνηγετικό κόσμο. Δυστυχώς οι ανεξέλεγκτες ή οι αυθαίρετες αναπτύξεις και τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα περιορίζουν χρόνο με τον χρόνο τους διαθέσιμους βιότοπους των θηραμάτων και όχι μόνο. Οι οικείοι κυνηγετικοί σύλλογοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις περιοχές τους και νομίζω οι απόψεις τους για οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τον καθορισμό τους. Φυσικά όταν μια περιοχή χαρακτηριστεί απαγορευμένη ή επιτρεπόμενη, πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος και διαχείριση αυτής της περιοχής ώστε να εξυπηρετεί τον σκοπό της.
Διαχρονικά ζητήματα που καλείται η ομοσπονδία να παίρνει κάθε χρόνο αποφάσεις είναι και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης για κάθε είδος κυνηγίου, για την εκπαίδευση των σκύλων καθώς και ο αριθμός των εξορμήσεων. Ευελπιστώ να ληφθεί μια απόφαση για όλα, η οποία να αναθεωρηθεί σε βάθος πενταετίας ώστε και οι Επαρχιακές Επιτροπές αλλά και η ΚΟΚ & ΔΑΖ να μην χρειάζεται να αναλώνουν χρόνο για καθορισμό αποφάσεων σε αυτά τα θέματα.
Τα «παλέττα» και τα πόστα θα φέρουν τραυματισμούς
Ένα άλλο πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται, όπως υπογράμμισε και για το οποίο πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις, είναι αυτό με το κράτημα πόστων στο κυνήγι της φάσσας.
Από τη μια η τοποθέτηση «παλέττων» για να κρατάνε πόστο, πιστεύω θα αποτελέσει σύντομα αιτία τραυματισμών κυνηγών από καβγάδες που θα προκύπτουν. Από την άλλη η διανυκτέρευση των κυνηγών στο βουνό μέρες πριν την έναρξη του κυνηγίου αυξάνει τις περιπτώσεις λαθροθηρίας.
Η Υπηρεσία Θήρας δεν μπορεί να επιβλέπει τις περιοχές αυτές οπότε η θήρευση κατά τη διάρκεια της νύκτας είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Δεν είμαι νομικός αλλά σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταστρατηγούνται και πολλοί νόμοι του κράτους. Ποιος και με ποιου την άδεια μεταφέρει το όπλο αυτού που είναι στο βουνό, με ποιου την άδεια κατασκηνώνουμε σε ξένη περιουσία την οποία πολλές φορές δεν σεβόμαστε.
Αποδεκατισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Ο κ. Σπύρου κατέληξε ότι ο ρόλος της Υπηρεσίας Θήρας σε αυτό το κομμάτι είναι κρίσιμος. Μια αποδεκατισμένη υπηρεσία που πρέπει να επιβάλλει και να ελέγχει την τήρηση των νόμων, να εκπονεί μελέτες και σχέδια για την διατήρηση της άγριας ζωής είναι φυσικό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της.
Η αδυναμία αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στη δράση των κυνηγετικών συλλόγων. Από τη στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έργο ενός συλλόγου θα καταστραφεί τότε οι εθελοντές που θα το υλοποιήσουν έχουν σοβαρό δίλημμα αν πρέπει και αν αξίζει να γίνει αυτό το έργο. Παρά το δίλημμα αυτό όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να δώσουμε τα εύσημα στους κυνηγετικούς μας συλλόγους καθώς είναι οι μόνοι που εργάζονται εκεί που πρέπει να γίνουν εργασίες, στους βιοτόπους μας. Πολύ σωστά προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια η ηγεσία της ΚΟΚ & ΔΑΖ να περάσει το μήνυμα ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι αποτελούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση του τόπου μας. Καμία μα καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν έχει προσφέρει στην φύση όσα οι κυνηγετικοί μας σύλλογοι. Ποτίστρες, σπορές, καθαρισμοί φυσικών πηγών, δενδροφυτεύσεις, κατασβέσεις πυρκαγιών και καταπολεμήσεις επιβλαβών είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν στο ημερολόγιο τους οι κυνηγετικοί μας σύλλογοι.
Συνοψίζοντας, πρέπει η ΚΟΚ & ΔΑΖ να αναλάβει δράσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους βιοτόπους μας, πρέπει να στηρίξουμε τους κυνηγετικούς μας συλλόγους στο έργο τους και τέλος πρέπει να απαιτήσουμε μια Υπηρεσία Θήρας που να μπορεί να επιβάλλει τον νόμο και να επιτελεί το έργο της που είναι η διαχείριση της άγριας ζωής.