Αντιδράσεις στην Κύπρο για το ευρωπαϊκό νομοσχέδιο απαγόρευσης μολύβδου

Είναι με μεγάλη μας απογοήτευση και ανησυχία που πληροφορηθήκαμε την έγκριση του νομοσχεδίου από το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο επιβάλλει την απαγόρευση κατοχής και χρήσης μολύβδου γύρω από υδροβιότοπους και εποχιακά λιμνία, όπως προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Η νομοθεσία αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα και την πρώτη από σχετικές Ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την κατάργηση του μολύβδου. Οι υδροβιότοποι στη χώρα μας ήδη αποτελούν προστατευόμενες περιοχές. Το πρόβλημα που δημιουργείται με την εν λόγω νομοθεσία είναι η ασάφεια που την χαρακτηρίζει αφού ο ορισμός των εποχιακών λιμνίων σε όλα τα Ευρωπαϊκά εδάφη δεν καθορίζεται με τρόπο που να διευκολύνει τον δίκαιο και αποτελεσματικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές αλλά κυρίως την τήρηση του νόμου από τους κυνηγούς (“areas of marsh, fen, peatland or water, whether natural or artificial, permanent or temporary, with water that is static or flowing, fresh, brackish or salt, including areas of marine water the depth of which at low tide does not exceed six metres”).
Ουσιαστικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής ως έχει, οιοσδήποτε προσεγγίζει περιοχή η οποία έχει μόνιμα ή προσωρινά νερό, τρεχούμενο ή στάσιμο και κατέχει φυσίγγια με μολύβδινα σκάγια παρανομεί όπως και οιοσδήποτε ψαρεύει με μολύβδινα βαρύδια. Σύμφωνα επίσης με την νομοθεσία θα είναι ευθύνη του κυνηγού και ψαρά να αποδείξει την αθωότητα του!! Το αδιανόητο στην διαδικασία αυτή είναι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου της αθωότητας του κυνηγού / ψαρά – πολίτη, η μεταβολή του βάρους απόδειξης της ενοχής κατηγορούμενου προσώπου και η ουσιαστική κατάργηση της πεμπτουσίας του ποινικού δικαίου παγκοσμίως, δηλαδή η υποχρέωση του κατήγορου να αποδείξει ενοχή πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Το γεγονός τούτο σπάνια συμπεριλαμβάνεται σε Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και έρχεται σε αντίθεση με πολλούς νόμους για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η νομοθεσία αυτή ανοίγει τώρα τον δρόμο για την απόσυρση του μολύβδου από την κυνηγετική δραστηριότητα αλλά επίσης και από την αθλητική σκοπευτική δραστηριότητα. Όσοι δε επιχαίρουν για τα πιο πάνω, να τους αναφέρουμε ότι αυτές οι απαγορεύσεις θα έχουν σοβαρότατες και αρνητικές προεκτάσεις τόσο στην αθλητική δραστηριότητα εκτός από την κυνηγετική αλλά και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία για τους πιο κάτω λόγους:
1. Η Κύπρος αποτελεί διεθνές σκοπευτικό κέντρο όπου διοργανώνονται διεθνείς αγώνες έως και παγκόσμιοι με χιλιάδες ξένους επισκέπτες από τρίτες χώρες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας για αυτό το σκοπό. Απόσυρση του μολύβδου από όλες τις χώρες της ΕΕ σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες θα αφαιρέσει την Κύπρο από τα προπονητικά κέντρα για την διεθνή σκοποβολή με τις ανάλογες συνέπειες τόσο για την σκοπευτική δραστηριότητα όσο και για την τουριστική βιομηχανία.
Οι προσπάθειες δεκαετιών για επίτευξη αυτού του επιπέδου ουσιαστικά πάνε χαμένες.
2. Οι μεγάλες βιομηχανίες κατασκευής φυσιγγίων στη χώρα μας πραγματοποιούν σημαντικές εξαγωγές μολυβδένιων φυσιγγίων σε πολλές τρίτες χώρες τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και αλλού. Απαγόρευση του μολύβδου θα έχει αρνητικότατο αντίκτυπο στις Κυπριακές εξαγωγές αλλά και στην βιωσιμότητα αυτών των βιομηχανιών σε μια περίοδο που οι Κυπριακές εξαγωγές γενικά ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
3. Το κόστος αντικατάστασης πλείστων από τα όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από πέραν των 50 χιλάδων σκοπευτών και κυνηγών και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα ατσαλένια σκάγια παρά μόνο με τα πιο ακριβά υποκατάστατα θα είναι πολύ μεγάλο.
4. Ναι υπάρχουν υποκατάστατα τόσο για τα κυνηγετικά όσο και για τα σκοπευτικά φυσίγγια αλλά για τα κυνηγετικά το κόστος είναι πολλαπάσιο και όσον αφορά τα σκοπευτικά η απόδοση τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των φυσιγγίων με μολυβένια σκάγια.
Η Ομοσπονδία παραμένει σε εγρήγορση, και σε συντονισμό και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγίου (FACE), θα εντείνει τις προσπάθειες της με στόχο την προώθηση σαφέστερου νομοθετικού πλαισίου επί του θέματος, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο.
Εκ της Επιτροπής