Αντιδράσεις κυν. συλλόγων για τα δημοσιεύματα περί εγκατάλειψης κυνηγόσκυλων

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στα social media και έντυπο τύπο, που κάνουν λόγο για εγκατάλειψη κυνηγόσκυλων από κυνηγούς, οι κυνηγετικοί σύλλογοι διαφόρων περιοχών αντιδρούν και με τη σειρά τους απαντούν στα συκοφαντικά δημοσιεύματα που κατηγορούν τους κυνηγούς για τέτοιες πράξεις.
Η δήλωση του Κ.Σ. Κατερίνης είναι η παρακάτω:
“Η παρουσία αδέσποτων σκυλιών στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της ισχύουσας και μάλιστα σχετικά πρόσφατης νομοθεσίας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, στη χώρα μας δια νόμου, (4039/2012 και 4235/2014), όχι μόνο επιτρέπεται η παρουσία αδέσποτων σκυλιών στις πόλεις, αλλά οι αστικοί ιστοί θεωρούνται και επίσημα ο βιότοπος τους.
Η οικονομική κρίση, ενίσχυσε τους πληθυσμούς αδέσποτων σκύλων στις πόλεις, με δεδομένο πως υπάρχουν πλέον συμπολίτες μας που δε μπορούν να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους τα προς το ζειν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται περισσότερα σκυλιά από τους ιδιοκτήτες τους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Παλαιότερα, ειδικά στα χωριά, τα σκυλιά είτε ποιμενικά είτε κυνηγόσκυλα, ζούσαν και αναπαραγόνταν μάλλον ελεύθερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανέκαθεν ένα μέρος του πληθυσμού των αδέσποτων με «κυνηγετικό DNA».
Δε μπορούμε να αποκλείσουμε την εγκατάλειψη κυνηγόσκυλων από κάποιον κυνηγό, όσο και αν την καταδικάζουμε και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν την πρακτική. Το φαινόμενο αυτό ωστόσο, δε μπορεί παρά να εντάσσεται στο γενικό κανόνα και σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει συχνά ή ακόμη και καθημερινά όπως ψευδώς και συκοφαντικά ορισμένοι διαδίδουν στο διαδίκτυο.
Βλέπουμε λοιπόν πως μία μερίδα συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται και σχετικοί με το αντικείμενο, να αγνοούν επιδεικτικά και προκλητικά την παραπάνω πραγματικότητα και να γενικεύουν με κάθε ευκαιρία μεμονωμένα περιστατικά εγκατάλειψης κυνηγόσκυλων, χωρίς μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις το εγκαταλελειμμένο σκυλί να ανήκει πραγματικά σε κυνηγετική ράτσα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης σκύλου δεν επιθυμεί ή δε μπορεί να συντηρήσει τον τετράποδο φίλο του, εφόσον το σκυλί έχει σήμανση (τσιπ) και ενημερωμένο βιβλιάριο, μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο και να το παραδώσει εκεί χωρίς κανένα κόστος για τον ίδιο. Καλούμε όλους τους κυνηγούς, κατόχους κυνηγετικών σκύλων, σε περίπτωση που δε μπορούν ή δε θέλουν πλέον να συντηρήσουν το σκύλο τους να τηρούν την παραπάνω νόμιμη διαδικασία, επί της οποίας μπορούνε να απευθύνονται και σε εμάς, εφόσον επιθυμούν πιο λεπτομερή ενημέρωση.
Καλούμε επίσης τους συμπολίτες μας, που από άγνοια ή εμπάθεια, επιτίθενται συστηματικά, ψευδώς, συκοφαντικά και δυσφημιστικά στους κυνηγούς για εγκατάλειψη των κυνηγόσκυλων στο διαδίκτυο ή αλλού, παρουσιάζοντας το θέμα ως «καθημερινή μάστιγα», να περιοριστούν σε γεγονότα και όχι αυθαίρετες ερμηνείες της πραγματικότητας. Να αφήσουν κατά μέρος την εμπάθεια που τρέφουν για τους δικούς τους λόγους απέναντί μας, παρά το γεγονός πως ουδέποτε τους έχουμε βλάψει και αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα και την ευζωία τους, να επιλέξουν τη συνεργασία και την κατανόηση, αντί των αυθαίρετων αφορισμών και της στοχοποίησης των κυνηγών, αλλά και κάθε άλλης κοινωνικής ομάδας που εμπλέκεται στο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων.
Οι κυνηγοί, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με κάθε φορέα, θεσμικό και μη, στα πλαίσια υποστήριξης των Δήμων στο δύσκολο έργο που τους ανατέθηκε καθώς επίσης και στα πλαίσια της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τόσο των πολιτών όσο και των τετράποδων φίλων μας μέσα στους αστικούς ιστούς.”
Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης,
Ο Πρόεδρος, Πλατής Απόστολος
ο Γεν. Γραμματέας, Γαλανόπουλος Δημήτριος
Επίσης η δήλωση του Κ.Σ. Μεσολογγίου παρουσιάζεται παρακάτω:
“Mε μεγάλη έκπληξη στο υπ ‘αριθμον 3265 φύλλο της εφημερίδας σας που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 και συγκεκριμένα στη σελίδα 10 διαβάσαμε ένα άρθρο πηχυαίο τίτλο το οποίο εμφανώς στοχοποιεί μια κοινωνική ομάδα, αυτή δηλαδή των Ελλήνων κυνηγών.
Στο άρθρο το οποίο υπογράφεται από την κ. Βήττα Βασιλική χρησιμοποιείται εμφανώς αυτός ο τίτλος αφενός μεν για να παραπλανηθούν οι αναγνώστες αφετέρου δε για να υποβαθμιστούν οι χρόνιες παραλείψεις από μέρους όλων των δημοτικών παρατάξεων που έχουν χειριστεί το θέμα μέχρι σήμερα. Ως νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Κυνηγετικού συλλόγου Μεσολογγίου αλλά εν γένει και της ευρύτερης περιοχής θεωρούμε εντελώς υποκριτικό αλλά και άκρως παραπλανητικό το παρακάτω γεγονός. Σε ένα άρθρο περίπου 400-500 λέξεων που θίγει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα να αφιερώνονται περίπου 15 λέξεις από τις οποίες προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι κυνηγοί που δεν ικανοποιούνται από την απόδοση των σκύλων τους να τα εγκαταλείπουν στην ύπαιθρο ως αδέσποτα. Αυτό μάλιστα το αυθαίρετο συμπέρασμα να χρησιμοποιείται στη συνέχεια και ως τίτλος στο εν λόγω άρθρο προκαλώντας εμφανώς αρνητικά ή κακόβουλα σχόλια για όποιον δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Αλήθεια θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας εξηγήσει η εν λόγω αρθρογράφος από ποιών τα λεγόμενα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έβγαλε το συμπέρασμα ούτως ώστε να το χρησιμοποιήσει κιόλας ως τίτλο άρθρου στην κατά τα λοιπά έγκριτη εφημερίδα σας. Οι Έλληνες κυνηγοί έχουν αποδείξει έμπρακτα μέσα από τις δράσεις τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα φιλοζωικά τους αισθήματα.
Τυχόν μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να στοχοποιούν μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα η οποία πανελλαδικά απαριθμεί σχεδόν 200.000 μέλη. Οι Έλληνες κυνηγοί ήταν αυτοί που πρώτοι από όλους εφάρμοσαν άμεσα τις διατάξεις του Ν. 4039/2012 κάνοντας πράξη τη στοιχειώδη πράξη της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, αφού προχώρησαν μέσω των κυνηγετικών συλλόγων σε ειδικές εμπορικές συμφωνίες με κτηνιάτρους που τοποθέτησαν μικροτσίπ σχεδόν σε όλα τα κυνηγετικά σκυλιά. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Κυνολογικό Όμιλος Ελλάδος δεν μπορεί να υπάρξει εγγραφή γέννας χωρίς την τοποθέτηση μικροτσίπ ηλεκτρονικής ταυτοποίησης στα προς εγγραφή κουτάβια κάτι που σημαίνει ότι τα κυνηγετικά σκυλιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα.
Άραγε τα γνωρίζουν όλα αυτά όσοι ανεύθυνα διασπείρουν φήμες περί ανευθυνότητας από μέρους των κυνηγών; Μια πρόχειρη έρευνα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook όπου διατηρούν προφίλ οι Εθελοντές Φιλόζωοι Μεσολογγίου με τίτλο “ΕΛΠΙΔΑ” υπάρχουν περίπου αναρτημένες χίλιες φωτογραφίες αδέσποτων σκύλων καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Ανάμεσα σε αυτές οι φωτογραφίες που παραπέμπουν σε σκύλους που ανήκουν στις κυνηγετικές φυλές είναι περίπου όσες τα δάχτυλα ενός χεριού. Αν αυτό το στοιχείο για το ρεπορτάζ της εφημερίδας σας αποτελεί κριτήριο θα σας παρακαλούσαμε να επανορθώσετε άμεσα. Και επειδή αναφερόμαστε σε φιλοζωικές οργανώσεις είναι αναγκαίο να πούμε ότι είναι καιρός η Δημοτική Αρχή να σταματήσει να βγάζει την ουρά της απ’ έξω και να αποδίδει την κωλυσιεργία της στην άρνηση συνεννόησης από μέρους των φιλοζωικών σωματείων. Είναι επιβεβλημένο να πούμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι φιλοζωικές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τις περισσότερες φορές αναπληρώνουν τα κενά των δημοτικών αρχών. Αρκεί να φανταστεί κανείς τι κατάσταση θα επικρατούσε αν δεν υπήρχε το μεράκι και η αγάπη των ανθρώπων των φιλοζωικών σωματείων από τα προβλήματα που πηγάζουν από την κραυγαλέα απουσία του Δήμου από όλο το πρόβλημα.
Σε αυτό το σημείο καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους που απορρέουν από το Ν. 4039/2012. Η παράβαση καθήκοντος δημόσιας αρχής δεν στοιχειοθετείται μόνο από πράξεις αλλά εξίσου το ίδιο και από παραλείψεις, οπότε θα ήταν πολύ ωφέλιμο όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων να επανεξετάσουν ταχέως τη στάση τους και να μην επιρρίπτουν ατεκμηρίωτα τις ευθύνες σε μια κοινωνική ομάδα που εμπράκτως έχει αποδείξει ότι σέβεται και αγαπά τα ζώα. Δια της παρούσης επιστολής σας παρακαλούμε θερμά για τη δημοσίευσή της και σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.”
Κυνηγετικός Σύλλογος Μεσολογγίου