ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

Λευκωσία: Στις 28 Φεβρουαρίου 2014 αναμένεται να καταλήξει η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή κατά πόσο η αλεπού θα συμπεριληφθεί στα θηρεύσιμα είδη ή όχι.
Οι απόψεις για το θέμα δυίστανται. Από τη μια είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο πληθυσμός της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη βιοποικιλότητα. Στο στρατόπεδο αυτών που επιθυμούν τη ρύθμιση του θέματος με τη συμπερίληψη της αλεπούς στα θηράματα βρίσκεται και το Ταμείο Θήρας.
Στην άλλη πλευρά υπάρχει η ανάληψη πρωτοβουλίας από όσους επιθυμούν την προστασία της αλεπούς, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές πολιτών απαιτώντας να κηρυχθεί προστατευόμενο είδος.
Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες μετά την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το βουλευτή του ΔΗΣΥ και τέως προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ανδρέα Κυπριανού για νομιμοποίηση του κυνηγιού της αλεπούς. Κατά τη συζήτηση της πρότασης στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για παλλαϊκή αντίδραση από όλους τους χρήστες της γης στην ύπαιθρο και στις πόλεις, γεωργών, κτηνοτρόφων, κυνηγών και άλλων, γιατί όπως υποστήριξε ο υπερπληθυσμός των αλεπούδων, δεν έχει φυσικούς εχθρούς στην Κύπρο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην πανίδα του τόπου. Οι εκτιμήσεις, όπως υποστήριξε, όλων των κατοίκων της υπαίθρου και άλλων χρηστών της γης, είναι ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ο προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας Παντελής Χατζηγέρου υποστήριξε την πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς του ΔΗΣΥ επισημαίνοντας ότι «από το 2005 υπήρξαν τεράστιες αυξήσεις του πληθυσμού των αλεπούδων». Εκανε αναφορά σε πίνακα όπου καταγράφεται μια δυσανάλογη σχέση στις καταμετρήσεις των αλεπούδων σε σχέση με τους λαγούς. Συγκεκριμένα, το 2013 καταγράφεται ότι οι αλεπούδες είναι περισσότερες από τους λαγούς. Υποστήριξε ακόμα ότι «κτηνοτρόφοι και κυνηγοί τοποθετούν δηλητήρια για περιορισμό των αλεπούδων, με σοβαρότατες επιπτώσεις, τόσο στους σκύλους των κυνηγών όσο και στα άλλα είδη και στους γύπες.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε απαντητική του επιστολή ημερ. 31 Ιανουαρίου 2014 προς τον βουλευτή ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη αναφέρει «το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και το Ταμείο Θήρας, διερεύνησε το θέμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο υπερπληθυσμός της αλεπούς, κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφία του νησιού, αλλά και στο άγριο θήραμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, τα μέτρα, τα οποία έχουν συζητηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι όπως σε πρώτο στάδιο χρησιμοποιηθούν μέθοδοι εκφοβισμού, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικά υποστατικά.
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
πηγη : www.philenews.com