ΚΣ ΠΥΡΓΟΥ : ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Τσίμπρης και ο Νίκος Μπίστολας της Ελεγκτικής Επιτροπής, παραχώρησαν το Σάββατο 14/09/2013, στα γραφεία του Συλλόγου, Συνέντευξη Τύπου, για την γνωστοποίηση των σημαντικών τρεχόντων ζητημάτων που αφορούν τον κόσμο του κυνηγιού.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κυνήγι έχει ξεκινήσει εδώ και 25 ημέρες και η πορεία έκδοσης των αδειών εξελίσσεται ομαλά, «οι συνάδελφοι κυνηγοί θεωρούν τις άδειές τους γιατί επιθυμούν να είναι καθ’ όλα νόμιμοι, ενώ μ’ αυτό τον τρόπο θέλουν να δηλώσουν ότι το κυνήγι είναι τρόπος ζωής που μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας».
Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι σήμερα αρχίζει η κυνηγετική περίοδος του λαγού και του αγριόχοιρου, «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες ασφαλείας, ιδίως για τα συγκεκριμένα είδη κυνηγιού. Είναι υποχρεωτικό το ειδικό γιλέκο με το έντονο πορτοκαλί χρώμα ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης, η χρήση των όπλων πρέπει να γίνεται με απόλυτη υπευθυνότητα. Επίσης, η περίοδος κυνηγιού της πέρδικας αρχίζει από την 1η Οκτώβρη και πρέπει να θυμόμαστε ότι αναφερόμαστε στο ενδημικό θήραμα άρα πρέπει να δείχνουμε και τον κατάλληλο σεβασμό».
Η έκδοση άδειας θήρας από άτομα, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που έχουν αρκετά χρόνια να θεωρήσουν την άδειά τους αποτελεί ένδειξη της αναζήτησης διεξόδου μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας. «Θα ήθελα να τονίσω ότι σύμφωνα με τον νόμο, όταν παρέλθουν επτά χρόνια από την τελευταία θεώρηση της άδειας, οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται.
Οι εξετάσεις έχουν αλλάξει από φέτος, το ερωτηματολόγιο έχει ανανεωθεί, οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες και μάλιστα σε όσους δίνουν για πρώτη φορά εξετάσεις διανέμεται και ένα μικρό βιβλίο που έχει δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο περιέχει πληροφορίες για το κυνήγι και την νομοθεσία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυνήγι διέπεται από νόμους και αυτούς τους νόμους πρέπει να τους σεβόμαστε, να τους ακολουθούμε και να τους εφαρμόζουμε. Μέσα από τη συμπεριφορά μας, εκφράζουμε την κυνηγετική κουλτούρα που δείχνει λεβεντιά, συναδελφικότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και το θήραμα».
Η αναφορά στην νομοθεσία του κυνηγιού, έδωσε την αφορμή στον κ. Κωνσταντόπουλο να ενημερώσει για τα δύο περιστατικά λαθροθηρίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου. «Οι δύο αυτές υποθέσεις οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη, έπειτα από την άψογη συνεργασία με το Δασαρχείο και την Αστυνομία. Η βοήθειά τους ήταν άμεση και καθοριστική, ενώ η δράση των Θηροφυλάκων του Κυνηγετικού Συλλόγου και την Ομοσπονδίας ήταν αξιέπαινη. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης θήρας θα είναι συνεχείς, μικτά κλιμάκια με το Δασαρχείο θα περιπολούν για την διαφύλαξη του θηραματικού μας πλούτου».
Τί ισχύει για την μεταφορά των σκύλων;
Δόθηκαν οι κατάλληλες διευκρινήσεις για την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των κυνηγετικών σκύλων. Διευκρινίζοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος το τί ισχύει και τί όχι, τόνισε ότι «δόθηκε λάθος ερμηνεία στο θέμα. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι τα ζώα και όχι μόνο οι κυνηγετικοί σκύλοι πρέπει να μεταφέρονται σε χώρους, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο σκύλος να στέκεται όρθιος, να ξαπλώνει, να περιστρέφεται και να έχει επαρκή φωτισμό και αερισμό.
Οι κυνηγοί είναι οι πρώτοι που παρείχαν τέτοιου είδους ανέσεις στα σκυλιά τους, πριν επισημανθούν από το νόμο 4039 και αυτό γιατί ο κυνηγετικός σκύλος αποτελεί σύντροφο. Εάν υπάρχουν περιπτώσεις με ανθρώπους που έχουν μικρά κλουβιά, πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την μεταφορά του σκύλου τους. Άρα ο τίτλος παράνομα σκυλόκουτα δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά της λύσσας
Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στον απαραίτητο εμβολιασμό του σκύλου για την λύσσα. Εάν λάβουμε υπόψη μας τα κρούσματα λύσσας στην Βόρεια Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα του θέματος. Σε κάθε εξόρμησή του ο κυνηγός πρέπει να έχει το βιβλιάριο ασθενείας του σκύλου για τον οποιονδήποτε έλεγχο από τα αρμόδια όργανα.
Εθελοντική προσφορά για την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην εθελοντική προσφορά των μελών του Συλλόγου με σκοπό την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου από τις πυρκαγιές, δήλωσε, «είχαμε ένα ήσυχο καλοκαίρι σχετικά με την πυρασφάλεια. Ο Σύλλογος έκανε τις απαραίτητες περιπολίες υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Η εθελοντική μας δράση αναγνωρίστηκε από τον κόσμο και μάλιστα ακόμα και απλοί συμπολίτες μας, πρόσφεραν ένα ποσό, το οποίο κάλυψε όλα τα έξοδα για την πυρασφάλεια (κίνηση του πυροσβεστικού οχήματος του Συλλόγου κ.λπ)».
Αναφορά έγινε και στις ώρες λειτουργίας των γραφείων του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι παραμένουν ανοικτά τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών.
Της Γαληνής Τσαρουχάgalini_tsaroucha@hotmail.com
πηγη : http://www.patrisnews.com