ΚΟΜΑΘ: “Aδικαιολόγητη η απαγόρευση”

Αξιότιμοι κύριοι,
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) εκπροσωπώντας 63 Κυνηγετικούς Συλλόγους με περίπου 40.000 μέλη, κατανοεί απολύτως τις έκτακτες συνθήκες και το «δίκαιο της ανάγκης» που επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, αλλά ΑΔΥΝΑΤΕΙ να καταλάβει την αδικαιολόγητη εμμονή για απαγόρευση μετακίνησης για άσκηση της θήρας, εμμονή της Πολιτείας με χαρακτηριστικά μεροληψίας εις βάρος των χιλιάδων κυνηγών και των Οργανώσεών τους.
Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης έναντι της δημόσιας υγείας και της υπόλοιπης κοινωνίας, η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες για μια ασφαλή και υγιή χώρα, για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας. Όμως εκτιμούμε ότι οι απαγορεύσεις για μετακίνηση προς άσκηση της θήρας, μιας κατ’ εξοχήν μοναχικής δραστηριότητας, αποτελεί έκφραση αντικυνηγετικών απόψεων απέναντι στους κυνηγούς και τις κυνηγετικές οργανώσεις, που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη προστασία του περιβάλλοντος και την ελληνική οικονομία.
Ελπίζαμε, ωστόσο, ότι μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα διευθετούσε και θα ρύθμιζε επί το ορθότερο τον άδικο και μονομερή αποκλεισμό που υφίστανται οι κυνηγοί από τα μέτρα της καραντίνας, έναντι όλων των άλλων πολιτών που μετέχουν σε δραστηριότητες βουνού και υπαίθρου και μας προκαλεί πραγματική εντύπωση ότι αυτό δεν έχει γίνει, σε αντίθεση με ΟΛΕΣ, σχεδόν, τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η κυνηγετική δραστηριότητα εξαιρέθηκε από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.
Για άλλη μία φορά υπενθυμίζουμε ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης γενικότερα, το κυνήγι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως μία δραστηριότητα που ΔΕΝ μπορεί να προκαλέσει συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, ή να ενοχοποιηθεί για τη διασπορά του κορωνοϊού.
Επίσης, το κυνήγι είναι αποτελεσματικό «εργαλείο» για τη διαχείριση της άγριας πανίδας, και παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και υγείας (λύσσα, Γρίπη των Πτηνών, Αφρικανική πανώλη των χοίρων). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμβολή της θήρας στον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ευρώπη, όπου οι κυνηγοί παρέχουν υπηρεσίες τόσο στο οικοσύστημα, όσο και στην κοινωνία.
Για μία ακόμα φορά θυμίζουμε ότι, ο έλεγχος και η διαπίστωση της σκοπιμότητας μετακίνησης των κυνηγών, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές: το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο. Οι 40.000 κυνηγοί που εκπροσωπούμε, παρακολουθούν και αναμένουν με ενδιαφέρον τις ενέργειες σας, προς άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών που ισχύουν στη χώρα μας, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές, ζητούμε να αποκατασταθεί έστω και την ύστατη στιγμή αυτή η αδικία εις βάρος των Ελλήνων κυνηγών και να σταματήσει πια αυτή η ιδιότυπη “τηλεοπτική νομοθετική εξουσία” που κάποιοι Υπουργοί ασκούν, χωρίς τεκμηρίωση!
Με τιμή
Ο Πρόεδρος, Πολυχρόνης Ιωάννης
Ο Γενικός Γραμματέας, Καλογεράκος Νικόλαος