ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΠΕΤΡΟΠΕΡΔΙΚΑΣ ΣΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΑ

Πρώτο το Καρπενήσι έδωσε την ιδέα και την υλοποίησε δείχνοντας έτσι τον δρόμο και σε άλλους δραστήριους κυνηγετικούς συλλόγους να ξεκινήσουν την εκτροφή της πετροπέρδικας.
Ήταν δύσκολο εγχείρημα λένε πολλοί γιατί η Graeca δεν είναι Tsukar, έχει τις δικές της μοναδικές ιδιορρυθμίες, ζει ουσιαστικά στα πρότυπα μιας οικογένειας ανθρώπων. Μπαμπάς, μαμά, παιδιά, άντε και κανένας συγγενείς, κοπάδι δηλαδή από πέντε έως δέκα άτομα το πολύ.
Ο κυνηγετικός σύλλογος στο Καρπενήσι εδώ και χρόνια έχει βάλει μπροστά τις «μηχανές» και μέσα στους κλωβούς γεννιούνται οι πέρδικες και ζουν με την οικογένειά τους. Όταν τα περδικόπουλα μεγαλώσουν, όλη μαζί η οικογένεια περνά σε άλλον κλωβό, πολύ μεγαλύτερο ο οποίος προσομοιάζει το κανονικό περιβάλλον της πετροπέρδικας.
Και εκεί, απόλυτα προστατευμένες μπορούν να περπατάνε, να τρώνε εκείνα που θα βρουν από την φύση, να σκάψουν, το ζευγάρι να κάνει τα «κόρτε» του και να συνεχιστεί η φυσιολογική τους ζωή, κυρίως των νεαρών ατόμων για να προσαρμοστούν εύκολα στο επόμενο στάδιο που είναι η απελευθέρωση στο ελεύθερο περιβάλλον των Ελληνικών βουνών.
Το παράδειγμα του Καρπενησίου, υιοθετήθηκε και από τους Γρεβενιώτες με αποτέλεσμα πριν από τέσσερα χρόνια, στα Γρεβενά να ξεκινήσει η προσπάθεια για την ενδυνάμωση των πληθυσμών της πετροπέρδικας.
Η πρώτη χρονιά δεν ήταν καλή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπεύθυνων του συλλόγου, όμως από την δεύτερη χρονιά η προσπάθεια έδωσε καρπούς και τα τελευταία χρόνια όλα λειτουργούν ρολόι εντός του αρχικού κλωβού και στη συνέχεια στον κλωβό προσαρμογής στο φυσικό περιβάλλον.
Οι απελευθερώσεις που γίνονται είναι χωρισμένες είτε σε τμήματα που θεωρούνται καταφύγια άγριας ζωής είτε σε επιτρεπόμενα για τους κυνηγούς μέρη.
Η όλη αυτή προσπάθεια έφερε καρπούς στα βουνά των Γρεβενών και του Καρπενησίου με τους πληθυσμούς των περδίκων ν’ αυξάνονται όπως έχουν παρατηρήσει οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και οι υπεύθυνοι των συλλόγων που παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα αυτό.
Ο τρόπος αναπαραγωγής σύμφωνα με τους ειδικούς δεν επηρεάζει τον βιολογικό κύκλο των περδίκων οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ν’ αναπαραχθούν μέσα σε ήρεμο κλίμα και να ενταχθούν σταδιακά στο περιβάλλον της πανίδας έτσι όπως πρέπει ώστε να είναι ικανά όλα τα άτομα και να πετάξουν σ’ έναν επερχόμενο κίνδυνο αλλά και να είναι άξια να τραφούν μόνα τους, όπως στο περιβάλλον της πετροπέρδικας.
πηγη : http://www.huntingtimes.gr/
φωτογραφία από : http://ksellas.gr