ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΜΑΘ

Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον.
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες έχουν καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων εξομοιούμενοι με τους Δασοφύλακες του Δημοσίου (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 267) και αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας για τη φύλαξη της άγριας ζωής.
Μέσα στο 2012 είναι ενεργοί συμμέτοχοι και στο πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η στελεχωμένη και εξοπλισμένη με 65 ιδιόκτητα τετρακίνητα οχήματα Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και άλλους φορείς, αποτελεί ήδη ένα καταξιωμένο θεσμό που εργάζεται και δραστηριοποιείται μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και σε άλλες φυσικές περιοχές.
Η οικονομική στήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2000, γίνεται με χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τους Έλληνες κυνηγούς. Αποτελείται σήμερα από 62 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί σε όλη την περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης, στις έδρες των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων.
Ο θεσμός της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτελεί μια καινοτομία, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις είχε καθιερωθεί αρκετά χρόνια πριν με το Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969 (Δασικός Κώδικας). Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή επιτελεί καθημερινά το έργο της, παρά τις αντιξοότητες που της προκαλούν πολύ συχνά διάφοροι φορείς και ιδιώτες των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τη λειτουργία της.
Είναι ο μοναδικός θεσμός που έχει ασκήσει πραγματικό, ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο για την προστασία της άγριας πανίδας, της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Είναι ένας θεσμός που δεν έχει επιδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Αντιθέτως, μέσω των μηνύσεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για τους κατηγορούμενους, το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ για το Πράσινο Ταμείο.
Όλα αυτά, αλλά και το γεγονός πως διάφορα από τα αρμόδια κατά τόπους Δασαρχεία στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν καταθέσει πλήθος αιτημάτων για κοινές περιπολίες με τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες τη χρονιά που διανύουμε, αποδεικνύουν πραγματικά ότι η ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της δίνει έμπρακτα, και όχι στα λόγια, το παρόν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
πηγη : www.kskilkis.gr από την εφημερίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς