Αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο Κώστας Σκρέκας αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Κώστα Χατζηδάκη.
Ο Κώστας Σκρέκας είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Φεβρουάριο του 2015, επί κυβερνήσεως Σαμαρά ενώ στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο 47χρονος νέος υπουργός εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Τρικάλων με τη ΝΔ το 2012, ενώ από το 2010 εκτελεί χρέη τομεάρχη επικοινωνίας της ΝΔ στην Α’ Αθηνών. Η πρώτη του ενασχόληση με την πολιτική έγινε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων. Την περίοδο 1991-1993 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ενώ το 1994 εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.
Να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Σκρέκας είναι καλός γνώστης των θεμάτων του υπουργείου καθώς ήταν τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση και είχε σηκώσει το βάρος τόσο της χάραξης πολιτικής, όσο και της τεκμηρίωσης και εκπροσώπησης σε θέματα ενέργειας. Έχει διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά ενώ από τον Ιούλιο του 2019, ήταν στην παρούσα κυβέρνηση Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος το 2018.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «Ο κυνηγός είναι εκείνος που μπορεί να αντιληφθεί την ομορφιά του δάσους, του βουνού της φύσης και ο πρώτος που θα προστατεύσει το δάσος και το φυσικό περιβάλλον» και πρόσθεσε ότι «το κυνήγι δεν είναι εχθρός της φύσης αλλά φίλος διότι στηρίζει την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ανακοίνωση από σοβαρή περιβαλλοντική οργάνωση που να ενοχοποιεί το κυνήγι για τον περιορισμό της βιοποικιλότητας. Αντίθετα, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο για την κυνηγετική κατάρτιση, την προαγωγή της αναγκαίας πειθαρχίας και συνειδήσεως για την εφαρμογή και για την τήρηση του Νόμου για την θήρα. Επιπλέον, συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια της πολιτείας για την προστασία, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου καθώς και τη λελογισμένη διαχείρισή του, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια ο Βουλευτής, εξήρε το ρόλο της Θηροφυλακής και τόνισε την ανάγκη «ενός καλύτερου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή της και η σημαντικότητά της τόσο στην πάταξη της λαθροθηρίας όσο και στην τήρηση των κανόνων. Το κυνήγι στηρίζει τη ανάπτυξη σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας και η σωστή του οργάνωση μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Οι ενέργειες που απαιτούνται θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα από ένα συνεχή διάλογο με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος αλλά και τους κατά τόπους Κυνηγετικούς Συλλόγους, ώστε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο».